Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 19 посетителя в сайта

Оптимистическа 2009 Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Последно
Автор: PIUETO   
Четвъртък, 15 Януари 2009г.
От 2 до 11 януари Китен, Яна и Пилето от клуба участвахме в експедиция в пещерата Оптимистическа в Украйна. Българската група беше в състав:Александър Янев – СПК Академик – ръководител
Татяна Виналиева – СПК Академик
Таня Кръстева – СПК Академик
Константин Стоилов – СПК Академик
Диана Стефанова – СПК Академик
Милен Братанов – СПК Академик
Мартин Тодоров – СПК Академик
Божил Игнатов – СК Балкан адвенчър
Росен Терзиев – ПК Стринава
Китен Топалов – ПКСУ София
Яна Йовева – ПКСУ София
Билияна Василева – ПКСУ София
Мартин Трантеев – Спелео+

В пещерата изкарахме 8 нощи. Под земята се разделихме на две групи. Китен, Яна, Пилето, Таня, Милен, Марти и Коце бяхме в лагер Паук, а останалите – в лагер Оазис. През цялото време копахме. Ние правихме пътя от лагер Паук към Оазис по-проходим. Украинците ни нарекоха Веселите каторжници и кръстиха галерия с това име. Групата от Оазис също копаеше, но с цел пробив в нов район. 

По традиция имахме проблеми с автомобилите и все още очакваме Коце, Диана и Марто Трантеев да се върнат в България. 
Надявам се скоро да имаме подробен разказ от ръководителя на експедицията. Аз също ще сглобя разказ със снимки и коментари.

Засега снимки може да се гледат в тази галерия:
http://s255.photobucket.com/albums/hh130/piletooo/OPTIMISTI4ESKAIA%203-11%2001%202009/

и на сайта на групата от Одеса:
http://www.moriya.apollon.net.ua/thumbnails.php?album=8

ПП: Моля да ни извините, че докато копаехме, без да искаме пробихме газопровода...

 

Александър Янев за експедицията:

В периода 03-10.01.2009г. се включихме в поредната 179-та експедиция в пещерата Оптимистическая.

Бяхме разделени на две групи: 
6 човека работиха в лагер ПБЛ (подземен базов лагер) Оазис, 7 в ПБЛ Паук. 
Групата в Оазис работи по периметъра и по подобряване трасето за пренасяне на изкопания материал. 
Тази в Паук работи предимно по подобряване на трасето към лагер Оазис. 

На отиване в румънският град Роман джипът на Коце се счупи- отказа съединителят. С мъка, карайки на трета се добрахме до гр. Ченовци, където със съдействието на Богдан Маркович (председателя на ЗУРСГС) настанихме джипа в сервиз с надеждата да е готов след седмица като излезем на повърхността. Но не беше и се наложи Коце Диана И Марто Трантеев да останат и да изчакат доставката на необходимите части от България. 
Тази експедиция стана възможна поради създадените контакти по време на българо-украинската експедиция на ПК Спелео+, проведена в Ръжишката пещера, гара Лакатник. Които контакти бяха затвърдени по време на гостуването на клуба ни на честването на 45-тата годишнина на клуб Циклоп (г. Львов).

Мартин Трантеев за експедицията:

Прибрахме се благополучно с ремонтирания джип на Коце! И с все още пресни впечатления ще се опитам да дам оценка на извършеното по време на експедицията. Участниците, макар и за първи път да посещават Оптимистическа (с изключение на А.Янев), бързо влязаха в ритъма на подземната работа и условията на живот в подземните лагери. Групата от лагер "Паук" имаше задача да започне прокопаването на трасето от "Золотой полос" до булевярд "Европа" по пътя към лагер "Оазис" в цял ръст (1,70м). За шест работни дни прокопаха впечатляващо разстояние и си заслужиха името на групата - "Веселите каторжници". Трасето ще бъде довършено началото на фефруари от друга група "каторжници" от град Киев под ръководството на легендарния изкопчия на Оптимистическа - Тарас. Разширяването на трасето е от първостепенна важност за последващи дейности в най-отдалечения лагер "Оазис". Преминаването на големи групи от единият до другия лагер е необходимо да бъде безпрепятствено и удобно. Лагер "Оазис" не може да поеме пребиването на повече от 18 човека и за това в процеса на работа трябва да се включат и хора от "Паук". А ще бъде необходимо, и то в най скоро време в източната част на новият район "45 години Циклоп", наречена "Уагадуга". Там в завършилата сега януарска експедиция шест академици и двама поляци под мое ръководство направиха от ниската и тясна 70-метрова галерия, удобен път за пренасяне и изхвърляне на изкопаната пръст. Прокопаването на път през блокажа в "Уагадуга" ще осъществи желаната цел на украинци и българи - продължение в източна посока и нов район в "Оптимистическа". По време на експедицията украинската група под ръководството на Богдан Маркович след шест дневна "битка" с камъни и пръст в блокажа на "Там-Там" стигнаха до тясно прозорче, весело наречено "Окото на мрака". Вероятно това е последното препятствие преди да навлязат в нови части разположени на запад. Там се намира огромен около два квадратни километра гипсов масив, с много висока вероятност за продължение на пещерата и навлизане в нови и нови райони. 
В момента този етап от работата в "Оптимистическа" - откриване и разкопаване връзките между стари и нови райони, е най-трудоемка и неблагодарна. Клуб СПЕЛЕО ПЛЮС в предишните експедиции вече затвърди авторитета си на отговорен партньор. С отговорност подходиха и участници от "НЕПИАСТ"Бургас, "Витоша"София, "Прилеп 1962"София, "Протей"Сливен, "Под ръбъ" с. Церово. Сега и седем члена на ПК"Академик" не се посрамиха и с завидно желание и ентусиазъм се включиха в изпълнение на задачите по проекта на Западно Украинският Съюз по Хоризонтална спелеология - "Запах солнце" с далечна цел - Оптимистическа да стане най-дългата пещера в света. Изключително важно е българските пещерняци да действат с постоянство, безкористност и открити сърца. Да проявят присъщата си упоритост и амбициозност. Да обединят трайно усилията си с украинските колеги. Чест ни прави, че до този момент всички участници с малки изключения вървят по този път в правилна посока. Показват необходимите качества и имат вътрешната убеденост, че това което правят има смисъл. Да съхраним направеното с много усилия дотук и да продължим с нестихващ ентусиазъм. Само така неимоверните усилия, които влагаме ще се увенчаят с успех. Вярвам го!

 

 

Разказът на Таня Кръстева:

(много е интересен, чудесно пресъздава атмосферата, но пускам линк, че да не стане много дълга статията..)

http://www.akademic.org/index.php?option=com_content&task=view&id=400&Itemid=1 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.