Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 15 посетителя в сайта

Газеничето - Етрополе Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Сряда, 11 Ноември 2009г.

Пещерата се намира близо до Благова яма, гр. Етрополе. Отворена при разкопаване на пропадане в скалите през септември 2009 от ПКСУ София.
Мястото беше набелязано за работа при обход на района през март 2009г. В съседен отвор на това място са правени опити за проникване и по-рано от други пещерняци, но са изоставени. В продължение на няколко уикенда през август и септември няколко човека от клуба разшириха входа и успяха да слязат около 5м. След още известно разкопаване през следващата седмица спуснахме два отвеса до около -55м, където стигнахме до невъзможен за преодоляване тесняк, и трети отвес. Следващите 2 уикенда наковахме и картирахме пещерата, като дълбочината до последния тесняк беше -52м. С помощта на приятели от Мрак – Етрополе успяхме да го поразширим и вече може да се мине, макар и трудно. На 28.11.09 успяхме отново да идем и да изследваме и третия отвес, който се оказа 18м и на дъното му отново се стига до стеснение. Възможно е пещерата да продължава след него, но е необходима много работа за да се премине. До тук дълбочината е -72м.
Пещерата нарекохме Газеничето, поради наличието на газ още от началото на първи отвес надолу.

Снимки от Газеничето и от Новата

 

Карта -  до -52м.

карта на Газеничето


Газеничето – техническо описание

Пещерата започва с блокаж, който в долната си част се разширява в зала. Започва със слизане през входен тесняк около 3м. Излиза се в леко уширение с наклонен кален под, в лявата част има втори наклонен тесняк. След него се излиза в малка наклонена зала под блокажа, и се слиза на класика 4-5м по цепка.
В долният и край започва първи отвес 17м. Закрепване за подвеждащ парапет на спит в началото на дясната стена. На 3м навътре основно и дублиращо закрепване на два спита на дясната стена. Подхода е тесен, силно наклонен, с много стъпки в началото. Междинно закрепване на 3м надолу и 1м в дясно на две скални образувания с примки. Необходим е протектор на около 2м надолу. Слиза се в малка зала 1.5м на 4м.
В левият край на залата започва втори отвес 24м с тесен вход. Основно и дублиращо закрепване на спитове ниско на дясната стена. На 5м надолу на същата стена в ляво междинно закрепване на спит с удължител. На 8м надолу в ляво междинно закрепване на спит. Преминава се през ясно изразен праг, и се слиза отново в малка зала 1.5 на 3м с под покрит с дебел пласт лепкава кал.
В десния край на залата започва трети отвес 20м. Началото е много тясна вертикална цепка, през която се слиза 2м до малка площадка. За осигуровка и улеснение на минаването има забит спит високо на лявата стена (не е дублиран). След площадката следва отвеса. Основно и дублиращо закрепване на 8мм анкери на срещуположната стена. В дясно на дъното продължава цепка няколко метра надолу, но е прекалено тясна и поради натеците не може да се мине или да се види ясно. Началото и е изключително кално, добре е джаджите да се свалят преди някой да влиза в нея. 

Необходим инвентар:
- 1 отвес – 25м въже, 3 планки, 2 примки, 4 карабинера, 1 протектор
- 2 отвес – 30м въже, 3 планки, 1 удължител, 3 карабинера
- 3 отвес – 25м въже, 3 планки, 3 карабинера
- Общо инвентар: 9 планки, 10 карабинера, 2 примки, 1 удължител, 1 протектор, 25 + 30 + 25м въже или едно 85м въже.

Забележки:
- В пещерата от началото на 1ви отвес надолу има газ. Не може да се запали кибрит или запалка. При първите прониквания се усещаше миризма. Донякъде субективно, но се усеща и по-ускорен пулс и леко затруднено дишане. Други проблеми не сме имали, но трябва да се прониква с повишено внимание.
- За минаването по цепката в началото може да се пусне прусек за удобство.
- В скалата над входа има забит спит използван при разчистването на входа и проучването. Не се използва за екипиране.

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.