Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 20 посетителя в сайта

Инцидент и спасителна акция в Пепелянката Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Последно
Автор: Владимир   
Понеделник, 11 Октомври 2010г.

В събота, на 2 октомври беше проведена спасителна акция в пещера Пепелянката до с. Боснек.
Инцидента е станал около 17ч, а около 18ч получихме потвърждение за него, и няколко групи спасители от АСО потеглихме нататък.

По предварителна информация знаехме, че няколко младежи са влезнали в пещерата, като един от тях е паднал от няколко метров праг към долния етаж.

Когато пристигнахме, там вече бяха група от 6 човека от ПСС, заедно с техния лекар. Разбрахме, че някои са в пещерата с пострадалия, но той все още не е преглеждан. Желязко остана навън да координира, а трима влезнахме до пострадалия и помогнахме на лекаря да дойде с нас.

Накратко, оказа се, че младежа е в съзнание, паднал е от малка височина, и най-вероятно има само сериозни натъртвания в гръбначната област. Имаше силни болки в гърба, и решихме да бъде изнесен с вакуум-матрака и носилката на ПСС и свален до пътя, от където да го поеме линейка.
Самото изнасяне и свалянето протече без проблеми с участието на спасителите от АСО и ПСС. Имаше известно забавяне при входа, тъй като той трябваше да се разшири.

Подробен протокол има в сайта на Аварийно спасителния отряд, и кратка новина във форума на Планинската спасителна служба.

А в сайтовете на Актуално, Труд, Вести, и т.н., има новини за акцията. Както обикновено, изключително точни и грамотно написани. Като един от участниците от АСО, ще се въздържа от коментар за "палеолозите" Smile, 250-метрови склонове, "подходяща екипировка", ... Който прочете протокола и новините, ще намери няколко разлики...

Владимир

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.