Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 13 посетителя в сайта

Представяне на експедициите в Албания и Хърватска Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Понеделник, 11 Октомври 2010г.

На 12 октомври 2010, вторник, от 19.30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе представяне на две от пещерните експедиции проведени тази година с участието на ПКСУ "София". 
Представянето е организирано от Банско филм фест.

Първо Желязко Мечков и Ния Тошкова ще разкажат за експедициите "Мая Арапит" в Северна Албания. Последната от тях беше проведена от 15 юли до 15 август 2010, когато в продължение на един месец над 30 участници работиха по продължаването на пещерата и проучването и. Пещерата Мая Арапит се намира в подножието на едноименния връх в Албанските алпи.
С последните окрития от тази година пещерата се нарежда на 10-то място в света сред възходяшите пещери. Проведени са и био-спелеоложки изследвания, като са открити 15 вида животни, повечето нови за пещерата. Предполага се, че един от тях е нов за науката вид.

"Експедиция в Лукина яма (Хърватска) – 15-тата по дълбочина пещера в света” е темата на втората презентация с автори Владимир Георгиев и Антония Влайкова. Четирима спелеолози от ПКСУ "София" участваха в международна експедиция "Лукина яма 2010" – съвместно със свои колеги от Хърватска, Англия, Словакия, Чехия и Испания. Пещерата се намира в природен парк „Северен Велебит”, планината Велебит, на Адриатическото крайбрежие на Хърватска).
По време на експедицията бяха открити и картирани над 10 нови пещери в района.
А в резултат от прецизното картиране на Лукина яма (най-дълбоката в Югоизточна Европа), и гмуркане на сифона на дъното и, дълбочината и става минус 1421м. Това я премества от 19-то на 15-то място сред най-дълбоките пещери в света.

Биологическият факултет се намира на бул. Драган Цанков 8.

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.