Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 5 посетителя в сайта

Кънчова върпина, с. Тепава Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Петък, 01 Октомври 2010г.

Кънчова върпина, с. Тепава

Достъп
Изходен пункт за Кънчова върпина е село Тепава. Излиза се над селото до каптаж. От него нагоре и вдясно се следва черен пък, който скоро излиза на платото над селото. Продължава се по пътя покрай ниви. Скоро пътя прави ляв завой под почти прав ъгъл. Още 100-200 метра и следва десен завой, почти обратен. Върви се все по пътя, докато се стигнат силно обрасли валози вляво.
Пещерата се намира трудно без координати или без водач. Намира се в обрасъл с много храсти валог с два въртопа вътре. Идвайки от Тепава верният въртоп е десният.
От центъра на селото до пещерата се взима за около 30-40 мин.

Техническо описание:
След входа започва сравнително ниска галерия, в която на места се ходи приведен. След около 100 м се стига до поредица от два тесняка и ниска фурна. Първият тесняк е S-образен и може да е труден за едри хора.
След тесняците галерията се развива по висок и тесен меандър. Скоро се стига до първи праг, който може да се екипира на спит в ляво и образувание в дясно. След него се стига до малка зала, от която се слиза 3-4м през тесен меандър и се излиза на втория праг. Там има един спит за подвеждане и два за основно и дулбиращо.
И двата прага могат да се преминат сравнително лесно на класика.
Малко след втория праг се стига до отвеса. Там се подвежда на две скални халки на 3м преди него. В отвеса се прави У-закрепване на два спита на отсрещната стена. На 3м надолу на същата стена има спит за междинно. От там надолу следва около 40м камбана, но е възможно да се разбие на две с междинно закрепване на остро скално ребро на 10м под спита. Реброто се достига с леко залюляване.

Праг П5, 7м въже - закрепвания на образувание и спит на срещуположните стени - може да се слезе на класика
Праг П7, 8м въже - подвеждане на спит, основно и дублиращо на 2 спита отляво - може да се слезе на класика или да се заобиколи като се мине през тесняк по основната галерия на по- ниско ниво
Отвес Р45, 60м въже - подвеждане на образувание и скална халка, основно и дублиращо на спитове, междинно на 3 метра по-надолу на спит, междинно на 10м на скално ребро с дълга примка

Необходим инвентар: 7м, 8м, 60 м въже, 4 примки, 7 планки, 8-10 карабинера
(инвентара за праговете може да се спести)

Автор: Джу 2010, Владимир 2016

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.