Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 16 посетителя в сайта

Яворец, с. Зверино Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Неделя, 04 Юли 2010г.

Яворец, с. Зверино

Техническо описание

* Пещерата е екипирана изцяло с лепени клинове през юли 2012, всички закрепвания са стационарни

1ви отвес, 72м – Подвежда се от близко дърво, основно и дублиращо на два лепени клина над входа. На 3м надолу У-закрепване с малък пандюл. Следват  закрепвания след 15м и 12м на предната стена. След още 12м се прави пандюл в дясно на нивото на заклещен камък, където има дублирано закрепване. След 15м закрепване. От него са още 15м до дъното, след което има кратък наклон.
Преминава се над малък блокаж и тесняк и се стига 2ри отвес.

2ри отвес, 38м – Подвеждане на два закрепвания в ляво над входа на тесняка. Преминава се през тесняк към отвеса. В началото на отвеса У-закрепване в дясно. След 6м изнасяне в ляво през цепнатина и У-закрепване на лепеняци. След 15м с лек пандюл над площадка в страни се минава към нови части през тесен вход. Прави се У-закрепване на 2 стационарни планки високо над входа. След 17-18м се стига до дъно.
От там към 3ти отвес може да се екипира по два пътя: наляво след изкачване на около 12м по два прага и през тесняк, или надясно след 2м се слиза в отвор, водещ към отвеса през малък меандър.

3ти отвес, 36м(при екипиране в дясно от 2ри отвес) – Екипира се 7-8м парапет на лепеняк от началото на малкия меандър, за осигуровка при преминаване над тесен отвор водещ към отвеса (парапета е удобен за неопитни групи или спас-акции, но може и да не се екипира). Междинно в средата на меандъра в дясно. Край на парапета и подвеждане към отвеса на 2 сталагмита с примки или стреме. От двата сталагмитеа 4м парапет наляво по изразена тераса до голям сталактон (с дълга примка). От там спускане 3м по наклонената тераса до стационарно У-закрепване с верига високо на тавана (достигането може да е трудно). Следва 35м камбана до дъното на голямата зала.
Изкачва се прагче 4-5м до началото на 4ти отвес.

4ти отвес, 18м – основно и дублиращо на лепеняк и стационарна планка. Краят на въжето се спуска по прагчето за по-лесно преминаване. Към отвеса след 4м прехвърляне на лепеняк в дясно. Следват 15м до дъното на пещерата.

Необходим инвентар:
1ви отвес – 85м въже, 9 карабинера.
2ри отвес – 60м въже, 8 карабинера
3ти отвес – 60м въже(50м без подвеждане през меандъра), 1 дълга примка, 4 карабинера
4ти отвес – 30м въже, 3 карабинера

Общо инвентар: 85м, 60м, 60м, 30м въже; 1 дълга примка, 24 карабинера

Автор: Владимир, 2010-2012

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.