Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 7 посетителя в сайта

Голямата яма, с. Кипилово Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Събота, 13 Май 2017г.

Голямата яма, с. Кипилово

Техническо описание

Входен отвес (P6)
Подвеждане с въжето на голямо дърво на 4 м пред входа. На 0.5 м надолу във входа У-закрепване на 2 спита отсреща. След 5 м следва дъно. (Подвеждането трие в ръба на стар бетонен капак. Трябва да се преекипира или подложи нещо)
От там по 20 м кална пързалка се стига до малка зала. Напред и в дясно е праг със стара метална стълба

Прага със стълбичката (P4)
Закрепване на 1 спит (трябва да се сложи дублаж).
Продължава се през пролазване до продълговата заличка, през която се слиза на класика надолу в ляво през къса хоризонтала. Има маркировка със стрелки. Възможни са и други слизания.

Отвес преди 1ва зала (P9)
До него се стига покрай голям наклонен камък и прагче 1 м. Подвеждането може да се направи на 2 спита преди прага, или на спит и скална халка с примка. След 4 м е отвеса. В началото му основно закрепване на спит в ляво, с дублаж на сталактон (сталактона не е удобен, желателно е да се закове друго закрепване). След 9 м дъно на продълговата зала, в другия край на която е следващия отвес.

Отвес преди езерцето (P33)
Подвеждане на два големи калцирали камъка с въжето и примка, точно преди отвеса. След 6 м по наклон У на спит и стационарна планка. На 19 м спит в ляво. След 12 м се стига до малка зала в дясно с езерце с чиста вода. От там има два пътя към долния отвес: директно надолу под предишното въже, или с парапет през площадка.

Отвес след езерцето (Р35)
Подвеждане от два спита на наклонена скала под предишното въже. Парапет 8 м по площадка към няколко стационарни планки. На най-близката междинно на парапета, а на други 2 У-закрепване на отвеса. Следва 35 м чист отвес до дъното, но може да се разбие на три равни части с примки на образувания.
Стига се чакълеста зала с много дендрити. В другия и край след 10 м е следващият отвес.

Отвес след дендритна зала (Р30)
Подвеждане на 2 спита отзад в ляво. Тръгва се по наклон и след 6 м междинно на спит в дясно. След 7 м стационарна планка на отсрещната стена (клати се и е забита в натек, дублира се на образувание). След 4 м транслиран спит (леглото за планката е тясно). След 16 м се прави изнасяне в дясно по диаклаза, като не се слиза до дъното, което е малко по-надолу. Въжето се фиксира за придърпване на 2 спита високо в ляво.

Отвес (Р32)
Подвеждане на парапет от горните два спита, тъй като има слизане и траверс над отвор. След 5 м закрепвания на 2 анкера 10 мм високо в ляво (нямат планки) и подвеждане към отвеса. На 4 м в ляво У на 2 стационарни планки. След 16 м площадка с отвор надолу. Междинно на спит в отвора (запушен, трябва нов) или с примка. След 15 м покрай натеци дъно, като преди него се прави отклонител на образувание в ляво. В другия край на залата следва отвес.
Пътя през отвора е близо до водата, особено без спита. Има път далеч от водата през площадката, но е на ниски образувания.

Отвес преди Темерут (Р24)
Подвеждане с въжето около голям скален блок, или с примки на образувания преди него. След 2 м в дясно У на 2 спита. След 12 м спит в дясно. След 12 м дъно, но следват още 3 м праг, за който може да се използва въжето.
Стига се до зала Темерут. От там пътят е през големи блокове надолу, като се ходи предимно в дясната страна на залата. В долния край се продължава в ляво и скоро се стига до наклонен участък с кал и пещерно мляко, наречен Пързалката

Пързалката (25 м)
Екипиране на помощно въже на спит на камък в ляво и на сталагмит със стреме. Желателно е закачане с десандьор, защото някои места са хлъзгави.

Под пързалката има два пътя: напред и надолу, а след това в дясно през камъни е Лунната зала (Прашни зали). Веднага в дясно след Пързалката е пътят към дъното през два прага и отвес.

Екипиране към дъното (стара информация, не е проверена):
Праг – 5 м въже, 1 карабинер (12м). Окачване на сталактонче (сталагмитче ?).
Отвес до скърцащите камъни - 15м въже, 3 телени примки, 3 карабинера (28м). Основно дублиращо и прехвърляне на телени примки.
Праг към дъното - прусик към 5м.

 

Необходим инвентар

Входен отвес (Р6) - 16 м въже, 2 карабинера, 2 планки
Прага със стълбичката (P4) - 6 м въже, 1 карабинер, 1 планка
Отвес преди 1ва зала (P9) - 18 м въже, 4 карабинера, 2 планки, 2 примки
Отвес преди езерцето (P33) – 50 м въже, 4 карабинера, 2 планки, 1 примка
Отвес след езерцето (Р35) – 50 м въже, 7 карабинера, 2 планки, 3 примки
Отвес след дендритна зала (Р30) – 46 м въже, 6 карабинера, 4 планки, 2 примки
Отвес (Р32) – 51 м въже, 8 карабинера, 2 планки, 2 планки 10мм, 2 примки
Отвес преди Темерут (Р24) – 42 м въже, 3 карабинера, 3 планки
Пързалката – 35 м въже, 1 планка
Към дъното (?) – 5 + 15 + 5 м въже, 4-5 карабинера, 3 примки

Общо инвентар:
До под Пързалката: 16, 6, 18, 50, 50, 46, 51, 42, 35 м въже, 35 карабинера, 19 планки, 2 планки 10мм, 10 примки
Към дъното: 5, 15, 5 м въже, 4-5 карабинера, 3 примки

Забележки:
Посоките ляво/дясно са по посока на влизане в пещерата, тоест към отвесите.
В пещерата има множество закрепвания, ковани по различно време и в различно състояние, като не всички се използват. Някои от тях са в калцирали скали. В зависимост от екипирането инвентара може да варира.

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.