Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 12 посетителя в сайта

Драшанската пещера, с. Драшан Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Понеделник, 05 Юли 2010г.

Драшанската пещера, с. Драшан 

Описание:
От Мездра се следва пътя за Бяла Слатина през Долна и Горна Кремена, Кален, Горна Башовица, Каменно поле и така до Драшан. След влизането в с. Драшан от тази страна се свива по втората пряка вляво. Улицата слиза леко надолу, след това свива вдясно, минава през мост и стига до центъра на селото с площада и пощата. Пред пощата се свива по малка уличка вляво и леко нагоре- около 40- 50 метра. От тук по първата пряка вдясно асфалтът води към края на селото и казана му. Пътя слиза леко надолу. Подминават се последните къщи и колата се оставя в най – ниската точка на пътя преди той да започне да се изкачва надясно. Точно срещу нас има дълга етноетажна тухлена постройка. Вляво покрай нея за 4-5 минути се стига до входа на дупката, от който изтича рекичка през пролетта и есента. Рекичката минава през пътя, така че няма как да се сбърка. Входа е голям- с размери 3х10 метра. Зимата има множество ледени образувания. Достъпа е възможен от много други места през селото- който и да се пита в него може да ви насочи.

Самата пещера е общо взето едногалерийна. В началото е висока и широка. Върви се все срещу течението на рекичката която извира отвътре. На 2-3 места е по- лесно да се мине по горния етаж, който е малко по- тесен, но така се избягва лягането във водата. Качванията към горния етаж се падат вдясно. Малко преди края пак вдясно на горното ниво се изпада в блокажна заличка в която има лесен s- образен тесняк. След това пак се излиза на реката. Пещерата завършва със стеснение и сифон.

При пролетното снеготопене и при обилни валежи е възможно запълването на галериите от долния етаж с вода!!! В залите малко преди дъното има останали образувания. Спокойно може да се влиза само с челно осветление. Подходяща за курс. Влизане и излизане от 3-ма човека, заедно с разглеждане- максимум 1.30 минути.

Автор: Джу, 2011

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.