Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 22 посетителя в сайта

Деветашката пещера е застрашена Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Последно
Автор: Владимир   
Четвъртък, 10 Ноември 2011г.

Поредният холивудски екшън предстои да бъде сниман с пещерен декор, този път в Деветашката пещера. Снимките на втората част на екшъна „Непобедимите" ще продължат около седем седмици, като се предвижда да има взривове, танкове и всичко останало, което изисква един екшън филм.

В началото на октомври 2011 в средствата за масова информация се появиха материали за подготвяните снимки на филма Непобедимите 2. В публикациите бе посочено, че основно място за снимките ще бъде Деветашката пещера и че за целта се изгражда мост за достъп на техника и снимачен екип.

 

Екип на Националния природонаучен музей е посетил мястото на 31 октомври, и е установил, че цялата растителност около входа вече е унищожена за да се подготви пътя за влизане на цялата техника в пещерата. Според охраната там, снимките ще започнат от средата на ноември.

Опита с подобни снимки в пещерите на Карлуково показва пълното незачитане не само на законите, но и на принципите на опазване на природата и зашитените обекти. След тях оставаха множество боклуци, останки от декори, разкопани поляни... Ефекта върху защитените биологични видове също е огромен.

Деветашката пещера е дом на една от най-големите колонии на прилепи на територията на България, но също и от международна значимост. Наличието на големи групи хора, предвижданите филмови сцени, придружени със специални ефекти, силното осветление, вкарването на техника – камиони и декори, силния шум ще бъде причина за огромно безпокойство на прилепните популации по време на зимуване. Това може да стане причина за смъртта на много индивиди, както и за трайно прогонване от убежището им. Такива примери има от близкото минало.

Планираните действия пряко нарушават Закона за защитените територии чл. 24 и чл.25, Закона за биологичното разнообразие чл. 38, ал 1, т.2 и т.4, и Споразумението за защита на европейските прилепи (EUROBATS), по което България е страна. Ако има официално разрешение за тях, то лицето което го е издало трябва да понесе наказателна отговорност.

Какво може да направим:
Да пуснем максимално много жалби и сигнали до РИОСВ Плевен и до Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
От тук можете да изтеглите примерен сигнал, както и повече информация.

Новини и дискусии за снимките има на сайтовете на Блулинк, EnergyOnline, Facebook. Повече информация за прилепите от Федерацията по спелеология и  Зелени Балкани

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.