Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 34 посетителя в сайта

Дълбоката, с. Карлуково Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Неделя, 19 Февруари 2012г.

Дълбоката, с. Карлуково

Техническо описание:
Входа на пропастта е обрасъл с храсти и дървета въртоп с диаметър 6-7 метра. Страните му са наклонени и водят до отвеса, като от едната страна наклона стига до по-ниско ниво. Описанието е за екипиране от отсрещната висока част на въртопа близо до надписания номер на пещерата, но е възможно и от други места.

Първи отвес: Подвежда се с въжето на голямо дърво и в началото на наклона с примка на друго дърво. На 3-4м закрепване с примка на последното голямо дърво по наклона. След 5м междинно закрепване на спит малко след обраслата част на отвеса. Малко под него отклонител с дълга примка на скална халка в дясно. На 10-ина метра надолу междинно на спит и 5м до дъното.
Стига се до зала и се продължава през пролазване или тесняк в единия и край. Преминава се по къса ниска галерия, която след прагче и завой наляво води до втория отвес. Началото му е в отвор в лявата стена на галерията.

Втори отвес: Основно и дублиращо на два спита над входа на отвеса. На 5м се стига до малка площадка, където има междинно закрепване на спит. Закрепването се транслира с 1м примка за по-удобно преминаване през широката част. Следват 15м до дъното. Пролазва се през стеснение до третия отвес.

Трети отвес: Подвежда се с въжето на скална колона в дясно на излизане от стеснението. Екипира се 3м парапет на стара стационарна планка на лявата стена. Прави се голямо У-закрепване на два спита над отвеса. Единият е на лявата стена, а другият на отсрещната. След 7-8м междинно на спит. Следват 10-ина метра до дъното, където е края на пещерата.

Необходим инвентар:
1ви отвес: 35м въже, 2 планки, 3 примки, 5 карабинера
2ри отвес: 30м въже, 3 планки, 1 примка, 3 карабинера
3ти отвес: 32м въже, 3 планки, 4 карабинера
Общо инвентар: 35м + 30м +32м въже, 8 планки, 4 примки, 12 карабинера

Автор: Владимир

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.