Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 12 посетителя в сайта

Драголова яма, гр. Ябланица Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Петък, 20 Април 2012г.

Драголова яма, гр. Ябланица

Достъп:
1-ви вариант – от Ябланица се хваща пътя за Тетевен и преди Гложене се свива вляво до с Нановица. След влизане в селото се подминава път който продължава наляво и се достига до трафопост. От дясната му страна има уширение на което могат да се оставят колите. От трафопоста вляво тръгва черен път. Следва се в продължение на около сто метра докато се изгуби и стигне до разрушена тухлена къща. Пътя се оставя и се минава от лявата страна на къщата до достигането на характерна тревна тераса на 30-тина метра от къщата. От тук вляво на още 50-тина метра се намира входа на дупката в характерен въртоп. За ориентир може да служи и съседния въртоп, често запълнен с вода.

2-ри вариант – от София се пътува до самия край на магистралата към Русе и Варна. Точно след края и преди минаването под моста вдясно се отклонява тесен асфалтов път с бариера и без табели. Този път води към кариерата Нановица. Преди нейното достигане вдясно се отбива пътя към село Нановица. Влиза се в селото до достигането на трафопост намиращ се от дясната страна на пътя. От тук нататък достъпа е същия като при вариант 1.

Техническо описание:
Прави се подвеждане на дърво и основно и дублиращо съответно на спит с удържител и на камък. Пет метра по-ниско се изпада на площадка, тук основното и дублиращото са на спит с планка и на камък с лента. 10м по-ниско междинно на спит. 10м по-ниско подвеждане на образувание и основно на скален мост. Последното може да се мине и на класика. Цялата дупка се екипира с 40 м въже. От тук се изпада на подземен поток. Срещу течението галерията продължава 30-тина метра и завършва с водно-кален сифон. По течението галерията е по-дълга и след няколко стеснения стига до сифон.

Необходим инвентар: 1х40м въже, 3 дълги примки и една къса, 1 удължител, 2 планки, 2-6 карабинера

Време за проникване: не повече от час

Автор: Джу, 2012

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.