Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 10 посетителя в сайта

Александър Блажев, с. Пепелина Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Сряда, 20 Април 2011г.

Александър Блажев, с. Пепелина

Описание на достъпа:
От гр. Две могили се продължава по стария път към Русе. Отбива се по асфалтов път вдясно към рещерата Орлова чука (има табели още от Две могили). Колата се оставя на паркинга за пещерата. Слиза се до хижа Орлова чука и покрай нея се свива вдясно по черен път. За около 15 минути пътя ни извежда на характерен венец. Долу под нас се вижда р. Русенски Лом и с. Пепелина. Тук отново се свива вдясно и се следва все ръба на венеца до стигането на характерна скална халка, достатъчно голяма да се провре човек през нея.

Техническо описание:
Минавайки през халката се стига до площадка с дърво. На него и на малка скална халка се екипира първия отвес - 10м. Отвесът е външен и може да се слезе и на класика, но е рисковано, тъй като отдолу е целия венец - около 45 метра над реката. След отвеса следва промушване през нова скална халка вляво и се излиза на втория отвес - 8м камбана. Подвежда се на скален клин преди отвеса я дясно. Над камбаната се прави У-закрепване на скален клин и скална колона с дълга примка. Дъното е малка ниша. От тук се траверсира наляво пътека през скалната тераса. След около 30-тина метра следва класика нагоре до входа на пещерата - около 7-8 метра. Може да се качи и слезе на класика, но е желателно първия качил се да спусне въже за придържане. Екипира са на скални блокове.

До тук и трите прага са външни. Ако се продължи по корниза и се пропусне качването се стига до голяма ниша подходяща за бивак. Точно на входа на нишата отдясно има изкустено прокопана скална килия.

Пещерата е хоризонтална, тясна и лабиринтна. Желателно е да се има водач, който я познава. Оставените реперни точки могат да служат за ориентир. На влизане се следват основно левите разклонения. Местата за изправяне са малко, почти през цялото време се лази в тесняци или ниски галерии. Желателно е да се носят наколенки. Карбидката е абсолютно ненужна, а поради високата температура е по-подходящо да се използва дочен гащеризон или такъв който не е промазан. Основните места за объркване са близо до входа и към края на новите части. Голяма част от галериите са прокопавани.

Необходим инвентар:
1ви отвес - 15м въже, 1 примка, 1 карабинер
2ри отвес - 15м въже, 1 много дълга примка, 3 карабинера
праг към входа - 15м въже, 1 примка, 1 карабинер

2011г.

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.