Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 6 посетителя в сайта

Бездънния пчелин, гр. Ябланица Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Понеделник, 25 Юни 2012г.

Бездънния пчелин, гр. Ябланица

Достъп:
От площада в центъра на Ябланица се тръгва по главния път за Тетевен. В края на града се завива в ляво веднага след голям склад и се минава над редица малки блокчета. Малко след това има асфалтово разклонение в дясно, което се подминава. Продължава се направо по пътя, подминава се голям характерен камък от лявата страна, и след спускане по тесент път се стига до Т-образно кръстовище, където се завива наляво. След малко пътя извежда до асфалтовата база. Минава се през базата и се тръгва по асфалтиран път. В самата база има няколко малки разклонения, държи се пътя в дясно и надолу. По него се продължава няколко стотин метра и се завива в ляво по черен път.
След още 200м в ляво се виждат останки от бетонна конструкция. Там има уширения и е удобно да се оставят колите. Пещера Нановица се намира веднага в ляво на 10м. Към Бездънния пчелин се продължава около 400м напред по пътя. Минава се участък с храсти от двете страни, а след това в дясно те изчезват. След още 50ина метра се слиза в по диагонал в дясно от пътя. Входа на пещерата се намира от лявата страна на около 20м надолу. Ориентир е разчистена просека към него.

Техническо описание:
* Пещерата е екипирана изцяло със стационарни планки през юни 2012.

Екипира се от южния край през разчистената просека.
Подвежда се на дърво и планка в ляво на 4м преди отвеса (гледайки към него) . След ръба на отвеса основно и дублиращо на планки. На 4м следва междинно на планка. На още 7-8 междинно. След 15м се достига затревена площадка. Под ръба и има осново и дублиращо закрепване и следва 45м камбана. На 25тия метър може да се направи междинно с леко залюляване. Желателно е да се екипира за да се разбие камбаната и за да се избегне лекото триене, когато се стигне до закрепването под камбаната. След нея се стъпва на отсрещната стена, където има закрепване на планка. Надолу през 7-8м има две междинни прехвърляния, а след последното следват 8м камбана до дъното.

Необходим инвентар: 11 карабинера, 120м въже (с 45м се достигат закрепванията на камбаната)

Владимир, 2012

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.