Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 19 посетителя в сайта

Алеко, с. Илинденци Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Сряда, 23 Ноември 2011г.

Алеко, с. Илинденци

Достъп:
 Намирането само по описание е изключително трудно. Да се използва водач или поне координатите. Изходен пункт е Шаралийската пещера (Мурата) над кариера Илинденци. Почти до входа на пещерата може да се достигне по пътя минаващ прези кариерата. От пещерата се продължава право нагоре до достигането на черен път. По него се върви надясно няколко минути до достигането на стълбовете за електричество. От тук се тръгва наляво и набирайки височина за десетина минути се излиза на характерна премка с поляна. От тук се открива гледка към следваща гола премка, открояваща се на ред точно пред нас. Започва подсичане с леко слизане от височината на премката на която се намираме. Пресичат се две характерни дерета. Разстоянието между двете преми отнема около час. Има и едва личаща си пътека маркирана с парчета дъгтейп, но изгубването и е почти сигурно. От втората премка се следва същата посока като се подсича и отново се губи малко височина до достигане на характерен рид отляво. Слиза се покрай рида. Няма значение от кой край- и двата са изключително стръмни. В основата на скалната част на рида е и входа на пещерата.

Техническо описание:
Пещерата има два входа. Координатите са взети на по- долния. Входа е с размери 4х5-6 метра. Вдясно има надпис с червена блажна боя „Алеко”. Във входните части, след като се слязат на класика няколко прагчета се стига до малък лабиринт, чието обикаляне отнема 20-тина минути. Подхода към отвеса е след качване вляво от заличка. Към момента за ориентир има оставен кокал на разклона. Млако след качването се стига до началото на отвеса. Основоното и дублиращото се връзват на скалния мост точно над отвеса. Надолу няма голям избор за места за връзване. Всичко се екипира на скални мостове с рингове, като на едно място има спит и малко под него ролплъг.

В момента е обрушено, но въпреки това трябва много да се внимава, тъй като пещерата „рудника” непрекъснато се руши. Въжето трие на много места, което няма как да се избегне. На излизане всичко може да се мине и на класика с горна осигуровка. Да се внимава при преминаване и да се изчаква на по- защитените места. На около 70-тия метър от отвеса има стеснение, което може да се мине без подвеждане на въжето, но след къса хоризонтална част от 7-8 метра следва нов отвес.

Необходим инвентар: въже 130 м, 10 големи ринга, 1 удължитела, 5-6 карабинера.

Автор: Джу, 2011г

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.