Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 10 посетителя в сайта

Олимпийската осмица, гр. Котел Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Вторник, 07 Май 2013г.

Олимпийската осмица, гр. Котел

Достъп:
От Котел се тръгва към местност Зеленич по ул. Луда Камчия. Подминава се автогарата и се продължава срещу течението на р. Котленска по добър черен път. След 7-8км се стига до голяма беседка в ляво, която е добро място за лагер за пещерите в района. От нея се продължава по пътя и след около 2км се завива по разклонение надясно. След още 1-2км се стига до стръмно разклонение отново в дясно, което не е проходимо за леки коли. Колите могат да се оставят там и се продължава по дясното разклонение. След 400-500м се стига до разклон и се продължава отново в дясно. След 100м се подминава п. Луцифер в дясно и след още 400м се стига до характерно много голямо дърво и дере под почти прав ъгъл в дясно. Там пътя се изоставя и се продължава диагонално от началото на дерето нагоре и в дясно (югоизток). След 100-150м през гората се достига до входа, който е малък въртоп с диаметър 2м. На близък камък с бяла боя е написан номера на пещерата (5650).

Техническо описание:
1ви отвес, 35м - Подвежда се на 2 дървета от към ниската част на склона. Под ръба няма закрепвания и е желателно да се направи дълъг отклонител на дърво отсреща, тъй като въжето ляга на ръба. На 6м надолу има малка площадка, под която в дясно се прави основно и дублиращо на 2 спита. На 4м надолу междинно закрепване на скална халка с дълга примка. Следва 25м камбана до дъното на малка зала.
От горната част на отвеса пада много пръст и камъни и е желателно изчакване.
В ниската част на залата през наклонен тесняк се слиза на класика 10ина метра. Срещу него в залата има два отвора водещи към паралелни отвеси, които се съединяват в долния край. Подхожда се през по-тясната цепка.

2ри отвес, 9м - Правят се 3 закрепвания на скален издатък и 2 спита разположени едно над друго. До най-долния спит се слиза на класика с осигуровка на въжето. До дъното са около 6м. Веднага през тесен наклонен отвор се стига до третия отвес, който може да се слезе и на класика.

3ти отвес, 8м - Ако се екипира се подвежда с въжето на втория отвес и се прави У закрепване на 2 спита. Слиза се до малка наклонена галерия. В ниския и край в дясно на 2 спита започва парапет над меандър.
При влизането ни през май 2013 в меандъра имаше сифон и не сме прониквали в следващите части. По описание следва парапет до кална зала, изкачване на един от комините в нея, и още една голяма зала.

Необходим инвентар:
1ви отвес - 45м въже, 2 планки, 2 примки (1 дълга), 5 карабинера, 6-7м въже или лента за отклонителя
2ри отвес - 13м въже, 2 планки, 1 примка, 3 карабинера
3ти отвес - 11м въже, 2 планки, 2 карабинера
парапета - според описанието 35м въже и 4-5 планки/карабинери

Общо инвентар:  45 + 13 + 11 + 35м въже, 10-11 планки, 3 примки (1 дълга), 14-15 карабинера, 6-7м въже или лента за отклонителя
* отвесите и парапета са близо един до друг и могат да се екипират с общи въжета

Владимир Георгиев, 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.