Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 8 посетителя в сайта

Кървавата локва, гр. Котел Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Вторник, 07 Май 2013г.

Кървавата локва, гр. Котел

Достъп:
От Котел се тръгва към местност Зеленич по ул. Луда Камчия. Подминава се автогарата и се продължава срещу течението на р. Котленска по добър черен път. След 7-8км се стига до голяма беседка в ляво, която е добро място за лагер за пещерите в района. От там се продължава по пътя или по коритото на реката около 200м до второто дере в дясно. Завива се надясно и нагоре по дерето и се продължава около 500м до входа на пещерата. Входа е голям въртоп в ляво в самото дере.

Техническо описание:
1ви отвес, 35м - Подвежда се на две дървета в ляво гледайки към входа. След 4м се прави отклонител с дълга примка на скален издатък в ляво. След 3м основно и дублиращо закрепване на спитове на стената в дясно и отпред. След 5м се стига до наклонена зала с листа, през която се слиза 7-8м.

Продължението на отвеса е в дясно, гледайки надолу по наклона. На отсрещната стена се прави подвеждане на спит и след метър основно и дублиращо на спитове над следващата част от отвеса (единия е високо на тавана). След 6м се стига до малка площадка и се прави междинно на спит на тавана. След 5м междинно на спит, което се транслира с примка или удължител. След 4м се стига до дъното на отвеса в тясна диаклаза. Изкачва се тясна камина след 2м до следващия отвес.
(По-удобно би било да се екипира след малката площадка с траверс леко в страни през скален мост и да се избегне тясната диаклаза, но от там не е наковано.)

2ри отвес, 7м - Подвеждане на скална халка в дясно и основно и дублиращо на спитове в дясно (единия е на тавана). От дъното през 6-7м меандър направо се стига до се стига до парапет в дясно, водещ до следващия голям отвес. (Отвеса може да се мине и на класика.)

3ти отвес, 50м - Екипира се 5м подвеждащ парапет на спит на стената и 2 анкера 8мм в тавана. В началото му има още един спит, който може да се пропусне. Парапета минава над тесен меандър и служи основно за придържане в началната си част и за осигуровка близо до отвеса. В началото на отвеса основно и дублиращо на спитове. След 5м междинно на спит в ляво в тясната част. След още 5м се стига до малка площадка, под която отвеса се разширява и се прави основно и дублиращо на спитове. След 20м се прави закрепване на спит и парапет на 1м наляво до два други спита. Не трябва да се екипира с пандюл директно на двата леви спита, тъй като въжето трие. От двата спита се продължава надолу 15м. Отвеса не се спуска до дъното, а се прави пандюл в ляво. Въжето се фиксира на спит с таванна планка или директно на камък.
Слизат се и се качват 2м и се минава няколко метра през тесняк до следващия отвес.

4ти отвес, 5м - Подвеждане на скална халка в дясно и У-закрепване на два спита. Веднага от дъното се подвежда към следващия отвес със същото въже. (Минава се и на класика)

5ти отвес, 6м - Подвеждане с горното въже на стар скален клин в дясно, като дублаж са горните закрепвания. Необходима е къса примка за транслиране на клина. След 4м се прави У-закрепване на спитове високо над началото на отвеса. От дъното след 5м хоризонтала се стига следващия отвес.

6ти отвес, 20м - Подвежда се на две скални халки в ляво и дясно. Прескача се над отвеса и се прави У-закрепване на спитове. Следват 20м до дъното без междинни прехвърляния.
Продължава се 60-80м по ниска галерия и меандър и се преминава над блокаж. През блокажа може да се слезне 10м на класика до единия сифон. Над блокажа се стига до последния отвес.

7ми отвес, 10м - Подвежда се от далече на скален блок и се екипира на два спита в началото на отвеса. Първата му част се слиза по въжето, а втората на класика с осигуровка и се стига до втори сифон и дъното на пещерата.

С червена боя са нарисувани стрелки за посоките и са маркирани голяма част от спитовете.

Необходим инвентар:
1ви отвес - 51м въже, 7 планки (2 таванни), 2 примки, 1 удължител, 9 карабинера
2ри отвес - 15м въже, 2 планки (1 таванна), 2 карабинера
3ти отвес - 70м въже, 12 планки (3 таванни), 12 карабинера
4ти отвес - 23м въже с 5ти отвес, 2 таванни планки, 2 карабинера
5ти отвес - 0м въже (от 4ти отвес), 2 таванни планки, 1 къса примка, 3 карабинера
6ти отвес - 30м въже, 2 таванни планки, 1 примка, 3 карабинера
7ми отвес - 20м въже, 2 планки, 2 карабинера

Общо инвентар: 51 + 15 + 70 + 23 + 30 + 20м въже, 29 планки (12 таванни), 33 карабинера, 1 удължител, 4 примки
Отвесите са близо един до друг и може да се екипират с общи въжета.
 За У-закрепванията може да се използват няколко дълги примки. На много места може да се използват удължители. Според начина на екипиране на таванните планки, примки и удължители могат да се спестят 8-10 карабинера. 

Владимир Георгиев, 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.