Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 9 посетителя в сайта

Голямата хумба, гр. Котел Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Вторник, 21 Май 2013г.

Голямата хумба. гр. Котел

Достъп:
От Котел по черния път към Кипилово и Зеленич се стига до м. Пиздра (около 10км). Местността може да се познае по изградения отляво на пътя заслон. От м. Пиздра се пресича реката и се тръгва по черния път на северо-изток. Това е и подхода за Билерника и Приказна.  Този път е проходим само за джипове. Подминава се пътеката за Приказна, а след нея и разрушена беседка. Пътя прави доста завои и се движи първия един час в гора. След това прави остър десен завой и се изкачва на странично открито било. От тук продължава наляво в северна посока. От тук се вижда гр. Котел. След още 15-тина минути се излиза на централното било. Тук пътя се разделя като десния отива към гр Котел. Тръгва се по левия и след още 10-тина минути се стига до основата на вр. Гераните. Тук напускаме пътя и се качваме на върха (2 минути). Общата дължина на пътя от м. Пиздра до тук е 5.1 км. На върха има триангулачна точка, която се търси ниско в тревата.

От точката се тръгва надолу към странично било по азимут 35°. Пресича се рядка букова гора и се излиза на поляна с гледка. Пред нас има група от характерни 4 бука. От върха до тук около 350м. От четирите бука се свива вляво (почти пълен север). Следва слизане около 60-70 метра по открит тревен склон. За ориентир служи стар пионерски лагер който се вижда под нас и неголям ясен. Входа на дупката се намира непосредствено до ясена. Във входа има израснал лесков храст.

Техническо описание:
1 отвес (Р80) - Подвеждане на дърво. Основно и дублиращо на лесковия храст и спит на срещуположната стена (това е единствения спит в пропастта). Междинно на 16-17м по ниско с примка на натек. Междинно на 15-тина метра по-ниско на образувание с примка отляво. От тук следва наклонен сипей по който трябва да се върви внимателно. В края му започва отвес с дълбочина около 40 метра. Основно и дублиращо се правят на скални образувания с дълги примки точно под ръба на отвеса. (тук трябва да се набие спит защото трие). Междинно на сталактон на 2м по-ниско с дълга примка. От тук до дъното на отвеса се изпада в камбана. Дъното представлява сипей.

2 отвес (Р10) - Отвесът започва от края на сипея. Има два вариеанта. Отляво да се набият няколко таванни спита и да се изведе отвеса в камбана. При минаване отдясно се подвежда на скални образувания с примки и се слиза на класика със самоосигуровка през изтръпнал блокаж.

Внимание! Да се внимава при преминаването на двата сипея. Ронливо е и камъните падат до дъното на отвеса!

Необходим инвентар:
1х90 и 1х15м въже, 1 удължител, 8 ленти (задължително 2 от тях дълги), 5-9 карабинера, 2 протектора за възел

Джу, 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.