Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 35 посетителя в сайта

Луцифер, гр. Котел Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Вторник, 21 Май 2013г.

Луцифер, гр. Котел

Достъп:
От Котел по черния път към Кипилово и Зеленич се стига до м. Пиздра (около 10км). Местността може да се познае по изградения отляво на пътя заслон. От м. Пиздра се продължава по същия черен път. След около 3км се достига до разклон. Отляво има път през мост. Взима се дясното възходящо разклонение. След още около километър пътя отново се разделя. Тук пак се взима десния път. Пътя нагоре е за високопроходимо мпс, така че колите могат да се оставят на този разклон. Върви се нагоре около 10-тина минути, като се подминава каптаж отляво. Излиза се на сечище и нов разклон. Продължава се около 100 метра по пътя направо. Тук отдясно на пътя се търси входа на пропастта на около 3-4 метра от самия път. Пролет и есен точно до входа минава малко поточе, което е отбито така, че да не влиза в отвеса (често входа е засипан от нарязани от секачите дървета и храсти).

Техническо описание:
1 отвес (Р40) - Подвеждане на дърво на ръба на гората. Основно на дърво сложено напречно на отвеса. (при липсата му тук може да се сложи и протектор). Основно и дублиращо на 2м по-ниско на 2 скални халки точно една над друга.  Основно и дублиращо на 2 спита обединени с ринг на 15м по-ниско. От тук до дъното на входния отвес е камбана, но може да се раздели с междинно на 15м по-ниско на стар спит.

2 отвес (Р8) - Прави се парапет за да се избегне водопада. Подвеждане на спит вляво. Основно и дублиращо на 2 спита отляво. Дублирано междинно на 2 спита отляво. След прекрачване на отвеса с водопада на 2 метра отдясно се правят основно и дублиращо на 2 спита. От тук до дъното (8 метра) в камбана.

Джаджите могат да се оставят след втория отвес.

Необходим инвентар:
1х60 и 1х30м въже, 8 планки, 2 удължителя, 4 ленти, 10-15 карабинера


Джу, 2013

 

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.