Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 7 посетителя в сайта

Чавките, с. Миланово Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Вторник, 21 Май 2013г.

Чавките, с. Миланово

Достъп:
От центъра на село Миланово се продължава по макадамовия път за Враца. На площада в центъра има табела, а когото и да попитате ще ви упъти. Този път се следва 8.5 км до достигането на кошара от лявата страна. До тук може да се стигне и с лека кола, но джип е за предпочитане. От тук насетне е само за високопроходими мпс-та. От кошарата се продължава по същия макадамов път, който обикаля хълма още километър, след което на разклон се хваща черен път вляво. Пътя влиза в гора, която се пада точно над кошарата. Този път се следва 700м и малко след излизането от гората се вижда билен път отново вляво. Пътя е директно през тревата и не си личи много добре. По този път се продължава 2км, като се минава през няколко валога. На втория километър се оставя колата. За ориентир служи каптаж намиращ се вляво от нас, на около 50 м по високо на билото. Пропастта се намира на 70 метра надясно под пътя.  Входа е с овална форма и размери приблизително 5х3 метра. В по-високия край има няколко хилави храста.

Техническо описание:
1 отвес (Р50) - Подвеждане на 2 спита отстоящи на 1.5м един от друг на легнали плочи. Основно на още метър по-ниско на спит с удължител или планка с лента и карабинер (желателно да се дублира!). Междинно на още 1.5м метра по-ниско на спит с удължител на около метър вляво (желателно да се дублира!). Междинно на 5-6 метра по-ниско на драперия с примка. Междинно на още 10 метра по-ниско на спит с удължител (желателно да се дублира!) на ръба на камбана. От тук може да се пусне директно до дъното, а при по голяма група може да се разбие като се върже междинно на 25 метра по-надолу отляво с дълга примка на драперия.

2 отвес (Р10) - Подвеждане на скален блок с примка. Основно на спит. Желателно е да се набие още един или да се дублира с ексцентрик 4-ка. До долу е без прехвърляния.

На дъното на първия отвес е пълно с всякакви боклуци - части от ограда, метална сонда и тн.
Внимание! Да се внимава при подхождането към входния отвес. Ронливо е и камъните падат до дъното на отвеса!

Необходим инвентар:
1х70 и 1х15м въже, 5 планки, 2 дълги и 2 къси ленти, 1 удължител, ексцентрик 4, 7-9 карабинера

Забележка:
Пещерата е едно от последните местообитания на Хайдушки гарги в Западна Стара планина. Поради това не са желателни прониквания в нея в периода от края на април до края на юни. Обезпокояването на хайдушките гарги пречи на отглеждането на малките им, което е причина за застрашаването на вида.

Явор Цветанов (Джу), 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.