Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 34 посетителя в сайта

Шамак (Червената локва), с. Комщица Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Сряда, 21 Септември 2011г.

Шамак (Червената локва), с. Комщица

Достъп:
От заставата в края на селото се пресича реката, и се продължава около 100м по черния път. От там се завива наляво и нагоре по хълма по пътека през гората. Пътеката се разклонява на много места, и според сезона може да е трудно различима. Излиза се на билото, и се продължава в ляво (на юг) по черен път. Входа е в двоен въртоп.
С джип може да се стигне по 6км черен път от края на селото. Минава се през с. Бърля и се продължава по черния път. Няма удобни ориентири за пещерата.

Техническо описание:
* Всички планки са стационарни

Входа е в дъното на въртопа, с размери около 1м височина на 2м широчина. Започва с 10м наклон с нападали едри камъни. В края му има праг 1м и завой наляво. Излиза се в продълговата зала, и се продължава наляво покрай редица от пречупени сталактони. Пещерата се развива по една пукнатина, в която са образувани няколко етажа. Продължава се по галерията, като се минава покрай няколко отвора, които водят към долния етаж, но не са удобни за екипиране. Достига се до разширение, където се екипира първия отвес.

1ви отвес - Основно и дублиращо на две планки в дясно, гледайки към отвеса. Спускайки се с гръб към отвеса, малко преди ръба в дясно се прави отклонител с дълга примка. Под ръба в дясно основно и дублиращо закрепване на планки. Поради нестабилната скала и калта, подхода към отвеса е неудобен за преминаване и в двете посоки. Следва около 20м отвес.

Дъното на отвеса е продълговата зала. Продължава се по меандър от “близкия” до въжето край в посока обратна на горния етаж. Движението може да стане по различни нива на меандъра, като на места се налага качване и слизане. В най-ниската част меандъра се стеснява и задънва. Продължава се по по-високото ниво, докато се стигне нисък и широк участък. Стига се до втори отвес.

2ри отвес - Основно и дублиращо закрепване на тавана на две планки. На 2м надолу в ляво основно и дублиращо на две планки. На 4м надолу закрепване на планка. Следва 4м отвес.

Продължава се по дъното на меандъра до малка зала. Долу в левия край на залата започва дълъг тесняк, който в началото е лесен за преминаване. След около 50м се стига до извивка в тесняка, след която не е известно.

Необходим инвентар:
1ви отвес: въже 35м, 6 карабинера, 1 дълга примка
2ри отвес: въже 20м, 5 карабинера

Владимир Георгиев, 2011

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.