Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 31 посетителя в сайта

Граничарската пещера, с. Комщица Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Яна Йовева   
Сряда, 21 Септември 2011г.

Граничарската пещера, с. Комщица

Достъп:
Идвайки от село Комщица входа се намира на 2м вдясно от пътя на около 200м след моста към кошарата. Входа е малък отвор в подножието на нисък венец. До него има по-голям отвор на скална ниша.

Техническо описание:
Забележка: Всички планки са стационарни.

Пещерата започва с наклонен тесняк около 4м, по който се слиза с краката напред. Следва стационарно екипирано прагче 4м (по възможност въжето се използва за осигуровка). Слиза се в малка зала, в най-ниската част на която започва меандър дълъг около 30м, половината от който се преминава лазейки, а другата половина – приклекнал.
 - В края на меандъра е началото на 25м отвес – нужно въже 30м. Има подвеждане с основно и дублиращо закрепване. Основното е стационарна планка вдясно на меандъра на нивото на главата. След 1м. вдясно има скална издатина на която се поставя лентова примка (70см). Спускайки се в началото на отвеса, високо горе вдясно се прави У-закрепване с две дълги примки. Малко по-надолу вдясно има закрепване – планка.
В дъното на отвеса, заставайки с лице към въжето, вляво има паралелен глух отвес. Вдясно, по течението на водата, е началото на меандър дълъг 30м, но по-висок и по-широк от първия.
 - Следва праг 10м, който се екипира на две планки в дясно. Изпада се в зала, чийто под представлява площадка с дължина 10м.
От тази площадка започват 2 отвеса
 - Единия се намира по средата на площадката, вляво до стената. Екипира се с У-закрепване.
 - Другия отвес се намира в края на площадката. Екипира се подвеждащ парапет на 3 анкера, намиращи се на лявата стена на 1,50м от пода. Следва 10м отвес - нужно въже 15м. Изпада се в зала с височина на тавана 15м и широчина от 2 до 5м. В края на залата се продължава по диаклазната цепнатина и на около 10м. се завива наляво. Там е началото на следващия отвес.
  - Подвеждането е на анкер на дясната стена, а след 1м на тавана има 2 анкера за У-закрепване. Следват около 4м отвес и малка площадка, на тавана вдясно от нея има междинно закрепване и още 10м отвес - нужно въже 18м. Изпада се в блокажна зала с размери 6 – 8м. От тази зала на различни нива започват 7-8 разклонения. Заставайки с гръб към въжето, назад и наляво е началото на разклонение, представляващо вертикална цепнатина, в дъното на която се стига до водата. Там е последния отвес.
  - Отляво на стената се екипира на 2 стационарни планки. За да се избегне водата, на около 3м по-надолу, се прави прехвърляне с лентова примка на скална чучка вдясно. Дъното е след 4м - нужно въже 10м. Попада се в уширение на цепнатината, от където се продължава по тесняк с височина около 1м, по който тече вода. След около 25м водата се губи между камъните в ляво. Може да се премине отдясно през песъчлив тесняк, дълъг 7-8м и височина в края си около 30см. Там отново се излиза на водата и след още 10м се достига до сифон.

Необходим инвентар (без глухите отвеси):
въжета 30, 10, 15, 18, 10м
карабинери 17
примки 3 дълги и 1 нормална

Яна Йовева, 2011

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.