Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта

Борова дупка, с. Черни осъм Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Понеделник, 28 Октомври 2013г.

Борова дупка, с. Черни осъм

Техническо описание
Пещерата е с вход около 80х100см. Започва с няколко метра силен наклон и веднага след него отвес.

1ви отвес, 12м - Подвежда се с въжето на дърво в ляво над входа. Основно закрепване на спит над входа (въжето трие и е добре да се транслира с примка). Следва 5м наклон и спит в ляво (желателно да се дублира). Следват 10м до дъното на наклонена зала. Втория отвес започва след 5-6м в долния и край в ляво.

2ри отвес, 22м - Основно и дублиращо на 2 спита в ляво гледайки към отвеса. На 4м спит в дясно с гръб към отвеса. Следва вертикален тесняк. След тесняка и на 5м след предишния спит има 4 спита близо един до друг. Използва се някой от по-долните. Следват 10м до дъното. От там веднага под въжето се слиза около 10м на класика по тясна диаклаза. Преминава се през 2м стеснение и веднага след него в ляво се излиза на последния отвес. Необходимо е да се внимава при минаването на стеснението. Малко в страни има паралелен 30м глух отвес, в който тече вода.

3ти отвес, 60м - В началото му има множество спитове и стари стационарни планки. Няма подвеждане прес стеснението, но е желателно да се направи за сигурност. За момента се започва екипиране от 2 спита точно над отвеса. След 2м отклонител на спит с къса примка. След 3м У-закрепване на 2 спита на задната стена (има още два лошо забити спита малко по-ниско, които не се използват). На 20м прехвърляне на спит на задната надвесена стена (има 2 спита през метър, използва се по-ниския). След 12м се излиза на малка площадка. Там се прави прехвърляне на скален блок с много дълга примка (4-5м примка) (малко по-надолу на надвесената стена има 3-4 спита, които обаче са неудобни за достигане). След 5м прехвърляне на скален блок с примка. След още 6м прехвърляне на скален блок с примка. Следват 13м до дъното.

На дъното тече малка река. Преминава се над блокажа в единия и край и през него се слиза около 10м до друга река с много по-голям дебит. Слизането е възможно от няколко места. По реката няма продължение.

Необходим инвентар:
1ви отвес: 20м въже, 2 планки, 1 примка, 2 карабинера
2ти отвес: 25м въже, 4 планки, 4 карабинера
3ти отвес: 75м въже, 6 планки (две таванни), 4 примки (една къса и една много дълга), 8 карабинера

Общо инвентар: 20 + 25 + 75м въже, 12 планки (две таванни), 5 примки (една къса и една много дълга), 14 карабинера
1ви и 2ри отвес са близки и могат да се екипират с общо 50м въже. На някои места спитовете са над ръбове и според вида планка възела може да трие. Удобно е скипиране с удължители.

Владимир Георгиев, 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.