Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 4 посетителя в сайта

Голямата гърловина, с. Черни осъм Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Понеделник, 28 Октомври 2013г.

Голямата гърловина, с. Черни осъм

Достъп:
(от сборника "Най-дълбоките пропасти в Троянски подрайон")

Oт прохода Беклемето тръгваме по асфалтирания път за арката на свободата, който напускаме при големия завой надясно и продължаваме по билния път на изток. Преди вр. Лепенят пътят се раздвоява. Десният продължава по главното било към х. Дерменкая. Продължаваме по левия, които подсича северните склонове на вр. Лепенят и вр. Локвата и се спуска по страничното било към премката над Голям Чаушов дол - изходен пункт за пещерите Райчева дупка, Голямата и Малката яма. Продължаваме надолу по пътя, подсичайки вр. Писания камък. В ляво се отклонява пътя за х. Чучул. Продължаваме в дясно по пътя, водещ към три кошари. Подминаваме първата, където има чешма до самия път, и стигаме до втората. До тук може да се стигне с кола и да се остави при кошарата. Пеш пътят до тук се изминава за около 2 часа. От тази кошара до входа на пропастта се стига за 30 - 40 минути. Тръгваме на изток по билния зад кошарата, който скоро се разделя, както и самото било. Продължаваме по дясното било, което слиза стръмно надолу и скоро навлиза в горския пояс. Когато билото се изравни и дори започне леко да се изкачва, започваме спускане по диагонал в дясно. Търсим слабо изразено странично ребро, стръмно и скалисто отляво и по-полегато отдясно. Продължаваме надолу по него, оглеждайки склона под нас за характерна седловина с малко езерце. Водата му блести и се вижда отдалеч сред рядката букова гора. Езерцето е  характерен ориентир, тъй като едва ли има друго такова в целия район. Входът на Голямата гърловина се вижда от езерцето на по-малко от 30 метра над него.

Техническо описание:
Пещерата започва с малък вход и къс тесняк около 40х40см. След това има къс наклон, малка зала и блокаж. Може да се мине под или над блокажа, като по-удобно е минаването отгоре, което отвежда до единствения отвес в пещерата, който е с диаметър около 10м и много красив.

1ви отвес, 90м - Подвежда се с въжето на сталактон в дясно в горния край на блокажа. Слиза се с осигуровка по 5м наклон до малка площадка. В дясно гледайки към отвеса се правят основно и дублиращо закрепване на две образувания с примки през около 2м. На 3м надолу под ръба прехвърляне на спит. На 20м прехвърляне на сталактон с дълга примка. На 10м прехвърляне на спит. На 34м прехвърляне на спит малко в ляво. Следват 11м до дъното.

Желателно е долната част на отвеса да се разбие с още 1-2 прехвърлания. Скалата е гладка и здрава през цялото време в този участък.

Необходим инвентар: 110м въже (повече, ако се свързват въжета и остава излишък), 3 планки, 3 примки, 6 карабинера

Владимир Георгиев, 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.