Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 22 посетителя в сайта

Птичата дупка, с Черни осъм Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Понеделник, 11 Ноември 2013г.

Птичата дупка, с Черни осъм

Достъп:
1 вариант - От Арката на свободата на Беклемето се продължава по билния път в посока изток. Преди връх Лепенят пътят се раздвоява. Десния води за з. Орлово гнездо и х. Дерменка. Продължава се по левия.  Той подсича в. Лепенят и вр. Локвата и излиза в началото на Чаушов дол. Продължава се по основния път вляво. Подсича се вр. Писания камък и се стига до разклон с дървени колове. Тук се събират 4 пътя. Този по който идваме от арката, втория идва от ски пистата Беклемето, третия от х. Чучул и 4-ия от Боров дол. Тук се събират вариант 1 и 2.

2 вариант - (по-добър за лека кола) – хваща се пътя тръгващ от ски писта Беклемето за х. Чучул. Пътя започва от курорт Беклемето- точно под ски влека. По този път се излиза директно на разклона под  връх Писания камък ако се държат само десните разклонения. От тук нататък вариант 1 и 2 са еднакви.

Продължава се по основния път на изток и след 4-5 минути се достигат кошари с чешма отдясно на самия път. Подминават се и с леко изкачване се стига до втора кошара. Тук се оставят колите.

От кошарата се подсича вр. Писания камък- този път от изток. След 10-тина минути се стига до 3-та кошара. Продължава да се подсича над линията на гората и за около 30 минути се достига до венци които се падат вдясно и 100 м по- нависоко. От това място на юг (вляво) се отделя рид- в началото разлат, а по- късно с отделни скални жандарми. Рида се следва по- малко от 10-тина минути и при излизането на сравнително оголен терен с гледка се следи много внимателно за маркировка с червен “X” върху камък. На 10-тина метра вдясно от маркировката има следваща на дърво. От тук без ясно личаща си пътека се следва все маркировката (на места избледняла с червен спрей). От началото на маркировката до дупката се стига за около 10-15 минути)

Техническо описание:
Подвеждане на две дървета или дърво и корен. Основно и дублиращо на 2 спита на ръба на отвеса  на У закрепване с примка. Междинно на 2 метра по- ниско на спит с удължител. Междинно на 8-9 метра по- ниско на спит (в момента има оставена самоделна планка с малък изгнил болт - да се носят клещи за да се махне; хубаво е да се дублира с още един спит). От тук до дъното на отвеса е 50м камбана.

В левия край на залата следват три кратки прага. Първия се избягва като се слиза по кална пързалка в десния край. В началото на втория има стационарна планка, на която може да се върже въженце за прикрепяне което стига до дъното на 3-ия праг. (7-8 м)

Под третия праг се стига до основното разклонение в дупката. По възходаящата галерия, където са най- красивите зали на пещерата инвентар не е необходим. По низходящата галерия има още един праг на който е добре да се сложи въже за прикрепяне и осигуровка. Връзва се на сталагмит- 6 м въже.

Необходим инвентар: 1х85, 1х7 и 1х6м въже (втория и третия може и на прусици), 3 планки, 1 удължител, 3-4  ленти , 7-9 карабинера
Отвеса и прага след него могат да се екипират с общо 95м въже

Да се внимава много с образуванията. Птичата дупка е една от най- красивите пропасти в България.

Явор Цветанов (Джу), 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.