Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 18 посетителя в сайта

Камбанките, с. Мугла Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Понеделник, 02 Декември 2013г.

Камбанките, с. Мугла

Достъп:
От центъра на с. Мугла се тръгва по пътеката за Триград, която започва зад училището. Пътеката се движи основно на изток през гората и е добре обозначена с табели и синя маркировка. За около един час се излиза от гората на билото и се стига до голяма кошара. Малко преди нея в ляво има чешма с течаща вода. Продължава се по маркираната пътека точно в ляво покрай кошарата, като се пази приблизително същата посока. Пътеката слиза през гората и след 10 минути се излиза отново на разчистен участък в долината. Пресичаме идваща от ляво долина и продължаваме по пътеката на изток покрай електропровода. Минава се покрай къща с голям заграден участък. След около 50-100м в ляво(юг) се вижда разчистена просека през гората, изкачваща се нагоре. Продължава се по нея около 300-400м, като тя постепенно става много широка. Върви се в ляво покрай гората, докато се стигне горния "край" на просеката, където има малко перпендикулярно дере. Завива се отново в ляво (запад) по по-тясна камениста просека. По нея се излиза на равна поляна, която се пресича, като се запазва същата посока. Веднага след поляната започва борова гора. Пещерата се намира в голямо дере на няколко метра от началото на гората.

Описание:
(от "Триградски пещерен район", БФСП 1997)
Входът на пропастта представлява силно обрасъл въртоп с диаметър 15м и височина около 8м от който започва низходяща галерия, покрита с наноси и гравитачни материали. Тя завършва с тесен отвор на отвес 11м, който на дъното се разширява и преминава в диаклаза, покрита с наноси и чакъл.
Следват широка и ниска галерия, малка камина и 3м калциран праг, който води до неголяма зала. Над останалата галерия започва старо ниво, от което след двуметров котел се достига до неизследвано възходящо продължение.
Не се продължава по водата, а се слиза надолу през сух участък на няколко метра от мястото, където тя се губи. Основната галерия се стеснява и преминава в отвес дълбок 10м, който представлява конусообразна зала, покрита с глина и гравитачни блокове. От нея продължава тесняк, който води до малка зала с образувания.
Нов тесняк със силно насрещно въздушно течение завършва с 22м отвес, по който водата се стича в голяма зала с форма на камбана. От нея продължава високо старо ниво, което на места се свързва със сегашния път на водата. По пътя на водата се стига до малка красива зала с драперии, сухи синтри и калцирани блокове.
Ново стеснение и праг от 3м водят до тясна цепка, която представлява отвора на отвес с дълбочина 18м, който също има камбанообразна форма. Както при предишния отвес, така и тук дъното на залата е заето от голяма локва, образувана от капещата вода по отвеса. Водата се стича в непроходима цепка, в горния край на която по тесняк, покрит с дебел пласт глина се достига до отвора на 16м пропаст. Той води до голяма, красива зала с големи сталактити и сталагмити.
Пътят продължава по хлъзгаво възвишение в средата на залата (вероятно старо срутване, покрито с натечни образувания). От върха на възвишението се слиза до дъното на широката галерия, в която към водата се прибавя нов поток. За слизане е желателно да се върже на образувания 10м въже за придържане, или да се използва директно това от горния отвес. От тавана в края на галерията започва голям перспективен комин, от който се стича вода. По пътя на водата следват тясна преса и поредица от прагове, водещи до малко разширение, където картировката е приключила на характерен сталагмит. От него продължава поредния тесняк, преминаващ в тясна цепка, по дъното на която минава водата. Могат да се осветят няколко метра напред, където цепката се разширява, но поради липса на време изследователите не могли да разчистят пътя.

Техническо описание:
1ви отвес, 11м - Екипира се на два спита високо в ляво, гледайки към отвеса. Отвеса е с тесен вход и е възможно екипиране без подвеждане. Следва камбана до дъното.

2ри отвес, 10м - Подвежда се на два скални клина горе в дясно преди стеснението. Дублиращо и основно закрепване се правят на стационарна планка в дясно и спит на тавана на стеснението. От спита следва камбана до дъното.

3ти отвес, 22м - Започва с няколко метра тясна преса. Подвежда се на два спита в началото на пресата (единият е за удължител или примка). През пресата се минава осигурен, тъй като отвеса следва веднага. На тавана над отвеса У-закрепван на два анкера 8мм с таванни планки. Следва камбана до дъното.

4ти отвес, 18м - Подвежда се с въжето на сталактон в ляво в заличката преди стеснението и с примка на втори сталактон в началото му. Слиза се 3м праг на класика с осигуровка до малка площадка. В ляво се прави У-закрепване на два спита. Следва камбана до дъното.

5ти отвес, 16м - Подвежда се парапет на малка скална халка в тесняка на 1-2м преди отвеса и на сталактон в дясно точно преди отвеса (Желателно е да се забие опора за по-добро подвеждане). Над отвеса се прави У-закрепване на скално образувание и спит. Следва камбана.

Необходим инвентар:
1ви отвес: 16м въже, 2 планки, 2 карабинера
2ри отвес: 17м въже, 1 таванна планка, 4 карабинера
3ти отвес: 40м въже, 3 планки (2 таванни), 1 удължител, 4 карабинера
4ти отвес: 30м въже, 2 планки, 1 примка, 3 карабинера
5ти отвес: 25м въже, 1 планка, 2 примки, 3 карабинера

Общо инвентар: 16 + 17 + 40 + 30 + 25м въже, 9 планки (3 таванни), 3 примки, 1 удължител, 16 карабинера

Владимир Георгиев, 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.