Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 13 посетителя в сайта

Куманица, с. Черни осъм Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Джу   
Неделя, 01 Декември 2013г.

Куманица, с. Черни осъм

Достъп:
1 вариант- От Арката на свободата на Беклемето се продължава по билния път в посока изток. Преди връх Лепенят пътят се раздвоява. Продължава се по десния който стига до з. Орлово гнездо. До тук е проходимо с лека кола. Оставя се колата на заслона. От тук се слиза без пътека на север в дерето на Сухата река. Продължава се само по дерето надолу в посока изток. В дерето няма вода, но ходенето е сравнително бавно заради нападалите дървета. Общо за около 2 часа се стига до сливането на Сухата река и река Куманица. (водослива не може да се сбърка) От тук нататък всички варианти за достъп са еднакви.

2 вариант- От х. Дерменка. Същата се достига с високопроходима кола като се продължи от з. Орлово гнездо по билния път или с лифт от Сопот до х. Незабравка и след това пеша по маркировката Е3 (Ком- Емине).От хижата се хваща маркираната в жълто пътека към мах Нешковци и Черни Осъм. Пътеката слиза в северо- източна посока през рядка букова гора. За около 0.45- 1.00ч по нея се стига до водослива на Сухата река и река Куманица.

3 вариант- този вариант е за препоръчване само ако е устроен лагер в близост до Райчова дупка.  От премката между вр. Лепенят и вр. Писания Камък се продължава по не много ясно изразена пътека надолу по Голям Чаушов дол. Следва се дола, като се преминава покрай входа на Голямата яма (вляво). Посоката е юго- изток. Продължава се по дола почти до неговия край (там се излиза на отвесна стена). На около 100 м. преди края му вляво и нагоре се отделя животинска пътека която за 4-5 минути ни отвежда до характерна скална формация от която има красива гледка към стенето. Следва слизане (10-тина минути) в посока изток и се вливаме в пътеката от нешковци за х. Дерменка. Хващаме маркираната (в жълто) пътека в посока Дерменка и след още 0.45 мин достигаме  водослива на Сухата река и река Куманица. (при този вариант е добре да се познава местноста) От началото на Чаушов дол до тук- около 2.00- 2.30ч

4 вариант- от с. Черни Осъм продължаваме по асфалта до мах. Нешковци. Следва се реката в юго- западна посока. След оставянето на колите се хваща маркираната (в жълто) пътека от мах. Нешковци за х. Дерменка. Върви се все по маркираната пътека до водослива на Сухата река и река Куманица. (около 2.00 ч)

Независимо от коя страна се подходи от водослива на Сухата река и река Куманица се тръгва по самата р. Куманица като следва течението и надолу. В началото леглото на реката е разлято, но скоро стените започват да се стесняват и да се образува каньон. Входа на пещерата е на левия географски бряг на 450 метра от водослива. Обикновено има донесени от водата дънери и клони. Намира се на около метър над нивото на реката. За да не се обърка- ако продължите по реката след още около 80 м се стига до праг с езеро под него и още 15 метра след това до водопад с набит спит отдясно. Ако сте стигнали до тук, то трябва да  се върнете обратно.

Описание:
На 20-тина метра след входа се стига до праг. Желателно да се сложи въже за парапет (особено при много вода). Основното и дублиращото се екипират на малка скална халка и образувание. Пресича се водата и от другата страна се връзва на скален клин. Продължава се около 350 м по течението на реката където тя се слива с по- голямата вътрешна река. Тук продължаването напред е затруднено от донесени от реката дървета и наноси от обли речни камъни. Минаването е възможно при ниски води и след разчистване. На 15-тина метра преди това галерията се раздвоява. При тръгване наляво се излиза на голямата река. Все срещу течението и се достигат серия прагове и водопади които се преодоляват на класика. В края на галерията се стига до езеро и сифон. За слизане в езерото е желателно да се сложи въже за придържане заради калта. Връзва се на спит. Ако на разклона се продължи вдясно, след няколко сухи галерии се стига до отвес. Основно и дублиращо на обарувания. От залата под отвеса се търси връзка с голямата река и се следва течението и.

Необходим инвентар - 1х15м въже за прага до входа; 1х5м въже за слизането в езерото във възходящите части; 1х10 м въже за слизане на вътрешния отвес в сухите части;  1 планка, 2-4  ленти , 3-5 карабинера

Явор Цветанов (Джу), 2013

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.