Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 4 посетителя в сайта

Експедиция Тененгебирге 2014 Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Петък, 05 Септември 2014г.

6-10 септември

На 6ти сутринта потеглихме към Австрия и на 7ми следобед бяхме в Залцбург в клубното помещение на местните пещерняци. Там се запознахме с още някои от тях и получихме доста полезна информация за геологията и проучванията на пещерите в района на Кналщайн, Тененгебирге, как са маркирани пещерите и т.н. Спахме при тях и на сутринта  продължихме към крайната ни дестинация в с. Обершефау.
Там се срещнахме с местния горски и собственика на пътя, понеже в Австрия държат на официалностите и разрешителните. Качването от селото до базовия лагер е около 4 часа, но се надявахме да спестим 2/3 от него като се качим по черния път с колите. В Обершефау ни зарадваха с добра и лоша новина. Добрата е, че пътя беше току що ремонтиран и много добър, а лошата, че не дават да се качва никой по него още седмица за да се слегне след утъпкването. Явно щеше да се наложи да се потим.
Та на 8ми и 9ти хванахме баира и яваш-яваш изнесохме по-голямата част от багажа до лагера. Има няма 450-500кг. Къде е сега клубния хеликоптер…?
При първото качване горския дойде с нас за да види къде ще ни бъде лагера.При едното качване Тони и Иво проведоха спасителна акция(с елементи на родео) на овца паднала в двуметрова дупка, докато Филип снимаше.
На 10ти посветихме деня на оправяне на лагера и почивка за коленцата.Утре тръгваме да проучваме някои от перспективните пещери.
Времето за сега не е много добро. Валя ни само 3 пъти докато се качвахме, мъгливо и хладно е, а прогнозата за следващата седмица е все такава. В петък за разнообразие може и да вали сняг.

11 септември

Рано сутринта се появи друг човек от горската служба за да инспектира какво сме сътворили около лагера ни. Снима всичко, което видя, като не пропусна и тоалетната в храстите J Ние пък го забавлявахме с клипче на овчата спасителна акция.

Бяхме направили строен план 6 човека да проверим С30 и още два потенциални входа над нея, само че ни тръгна по вода от сутринта. До 15ч следобед не спря да вали. Чрез измерване с тенджера оценохме валежа на 25л на кв. метър. Стояхме си в щабната палатка и се бяхме отдали на зарове, дремане и други интелектуални дейности.

Към 16ч се проясни за малко и Гогата, Деси, Хриси и Филип отидоха да разгледат района. Филип намери пещера С40.

Владо и Весо отидоха да занесат багаж до входа на С30. Пряспата е много по-малка и се виждат поне два входа.

12 септември

Владо и Весо провериха два потенциални входа на С30. Единия свърши на -15м с тесняк. Другия се оказа С30 и продължава до около -120м и свършва със заличка пълна с дребни камъни. Утре ще видим за паралелни отвеси.

Гогата слезе за багаж. Цецо, Тони и Филип намериха С44 и я екипираха. Според Цецо е -42м. Утре ще се картира.

13 септември

Пак вали… Владо и Весо отидоха до С30, но не ставаше за картиране поради многото вода. Провериха един паралелен отвес на около -40м, който води до къс меандър, отвес от -15м с много вода и зала без продължение. Залата е пълна със сняг и със стена и таван от лед. Останалите ги хвана проливен дъжд в лагера и останаха да го пазят.

14 септември

Все още вали и е студено…
Днес пристигнаха попълнения от България в лицето на Герасим, Ния, Вили, Таня и Тошко. С тях ставаме 12 човека. Гогата слезе до колите за да ги посрещне.
Весо и Владо ходиха на обход на платото. Намериха С20 и С21 и маркираха с табели С1, С2, С3, С4, С20.
Останалите бяха в лагера, а някои боледуваха.

15 септември

Времето най-накрая се оправи и видяхме слънце. По този случай се активизирахме.
Тошко, Ния и Вили слязоха до селото за багаж и провизии. Тони и Владо започнаха да картират С30. Филип и Цецо картираха С44, която е под платото близо до С30. Оказа се към 20м дълбока. Екипираха и съседната С40, която на око е около 40м. Гогата, Таня и Герасим провериха две пещери на платото с кодовите имена „5 сек“ и „Голямата“. Първата се оказа към -15м. Явно камъка се е търкалял, а не е падал 5 сек J Голямата обаче си е голяма и утре ще се екипира и провери.

16 септември

С хубавото време и експедицията взе, че потръгна.
Филип и Ния провериха паралелен отвес в С30, който се свърза със стария, но намериха духащото място, за което Вальо разказваше. Вероятно предишните дни не е имало течение, защото от дъждовете някъде системата се запушва. Тесняка е с чакълесто дъно и след разкопаване Фил и Владо стигнаха до два прага и отвес, за който нямаше инвентар.
Владо и Тони продължиха с картировката, която едно леко наводнение прекъсна преди края на стария отвес. Оказа се, че е валял силен дъжд за 30мин, който след още 30 идва в пещерата.
Гогата и Тошко работиха в Голямата на платото. 90м въже свърши без да стигнат дъно, но и тях ги изненада дъжда.
Цецо и Вили картираха С40, и провериха С45, която продължава, но трябва малко разширяване.

17 септември

Пак слънчево и пак потръгна.
„Голямата“ стана около 110м. Цецо, Гогата и Герасим я екипираха и картираха, но въжето им свърши без да стигнат край. Тя е точно над С30, така че току виж влезнала в нея…
В С30 Весо и Фил поразшириха духащия теснях, спуснаха още около 50м, и въжето им също свърши.
Утре ще продължим с тези двете.

18 - 19 септември

Продължи работата в С30 и "Голямата". Голямата свърши на около -120 и я разекипираха и картираха. Пещерата може би продължава, но има непроходимо стеснение между стената и леда. В С30 два дена подред Владо, Весо и Гогата екипираха и инвентара свършваше без да се стигне дъно. В последния отвес Гогата екипира със 130м въже и не можа да стигне или види дъното му :) Владо и Тошко картираха до -210м, а пещерата продължава поне още 100м. Поради лошата прогноза за следващите дни разекипирахме долните отвеси, в които тече много вода.
Вили, Филип и Ния провериха и картираха С6 (до -25м, но продължава). Таня, Ния и Герасим поразшириха в С45 и я картираха до края на около -20м.

20 септември

Днес беше ден за почивка и чертане на картите. Голяма част от хората утре си тръгват и оставаме само Тони, Гогата, Владо, Весо, Вили и Филип. Заради малкото хора и дъждовете решихме да приключим работата в С30 и разекипирахме. Догодина ще продължим с търсенето на дъното.

21 септември

Весо и Владо ходиха на обход по платото. Провериха един перспективен въртоп по разлома над С30 и още няколко входа. За съжаление всички са без продължение.
Останалите свалиха част от багажа към колите.
Има и една добра новина... Таня е срещнала собственика на пътя и той е предложил да ни свали багажа от края на пътя до колите. Приехме с ентусиазъм да ни спести 3 часа ходене на курс :) Утре сваляме по-голямата част от багажа.
Прогнозата се оказа вярна и заваля проливен дъжд...

22-24 септември

На няколко курса свалихме почти всичкия багаж до края на пътя. На 23ти сутринта ни посрещна 5см мокър сняг, от който щабната палатка се беше снижила. Спретнахме каквото беше останало и окончателно се изнесохме надолу. В 11ч на пътя дойдоха два джипа. Оказа се, че не е собственика на пътя, а горския заедно с познатия ни ловец. Свалиха ни заедно с багажа до колите, което беше много здравословно за коленцата. Спахме при колите и на 24ти отидохме до Залцбург за да говорим с хората от пещерния клуб и да покажем какво сме направили.
На 24ти експедицията приключи и потегляме обратно, като пътьом ще минем през сбора в Сърбия.


На 6 септември започва експедиция "Тененгебирге 2014" в района на Кналщайн, Австрия. Целта и е да продължи работата в района, която е започната от български пещерняци през 1980-1983 година. Миналата година имаше проучвателна експедиция в същия район, за да бъдат открити старите пещери, както и да се създадат контакти с местния клуб. Тази година започва работа в някои от перспективните пещери, намерени преди 30 години, в които не е стигнато дъно.
Тук ще пускаме кратки новини за събитията и откритията (дано да има  )

Участниците в експедицията са:

 1. Антония Стоянова Влайкова, ръководител - ПКСУ "София"
 2. Владимир Георгиев Георгиев, технически ръководител - ПКСУ "София"
 3. Веселин Любомиров Желязков - ПКСУ "София"
 4. Виолета Любомирова Желязкова - ПКСУ "София"
 5. Георги Цветанов Георгиев - ПК "Искър"
 6. Герасим Николов Леков - ПК "Искър"
 7. Десислава Веселинова Стоянова-Иванова
 8. Иво Живков Тачев
 9. Ния Любенова Тошева - ПКСУ "София"
 10. Таня Боянова Стоилова - ПК "Академик"
 11. Тодор Сашов Каракиев - ПК "Черни връх"
 12. Филип Руменов Енчев - ПК "Под ръбъ"
 13. Христина Дечева Дечева
 14. Цветан Томов Остромски - ПК "Искър"

Утре потеглят първите 9 човека, а след няколко дена и останалите.

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.