Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 8 посетителя в сайта

Кръста, с. Карлуково Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Александър Братоев   
Вторник, 25 Октомври 2016г.

Кръста, с. Карлуково

Местоположение:
Пещерата се намира в близост Каменополско-Карлуковски район в община Луковит. До нея се стига през асфалтовият път водещ до Държавна Психиатрична Болница - Карлуково. След заведението продължава черен път, който се разклонява. Поема се по лявото разклонение, вървящо покрай река Искър, която остава на Юг. След 1-2 км, се стига до стара постройка на комин, който остава от дясно. Продължавайки по пътя 150м се стига до поляна в подножието на скален венец, на който се намира пещерата. (Варницата (Скален венец А)). Пещерата е първата в дясно от скалният обелиск намиращ се пред венеца. До нея се стига през заход от ляво покрай венеца, който минава през малка гора и излиза след кратко изкачване на поляна с гъсти, ниски храсти на платото.

Стига се до място, където стълбът вдясно е дървен, а този вляво е бетонен (гледайки от ръба навътре). Подвеждането се пада в една линия с дървения стълб.
Подредили сме пирамида на мястото на подвеждането.

Екипиране вход на пещерата:
До пещерата се стига от горната страна на скалния венец, като се пуска система през ръба. Подвеждането се извършва на кари с помощта на ленти в скални халки. В началото на отвеса има скални халки, подходящи за направа на „У" закрепване с помощта на дълги ленти. Непосредствено след ръба следва площадка. За преодоляване на площадката се прави „У" закрепване през голям скален блок и скална халка с помощта на големи ленти. Излиза се на чист отвес. По средата на отвеса по пътя за пещерата се стига до малка площадка – край на естествен „винкел" продължаващ на дясно по венеца. На около метър над площадката се прави междинно закрепване в тясна скална халка, което се изнася надолу с помощта на дълга лента. Продължава се надолу и се стига до спит намиращ се точно от дясно на входа на пещерата. Опората се изнася с къса лента или удължител за да преодолее завоя покрай скалата, към входа на пещерата. Вече в пещерата се прави основно и дублиращо закрепване на вторични пещерни образувания.

Хоризонтална част:
След входа на пещерата се излиза в малка зала, непосредствено след която има три метрово прагче, което се изкачва и веднага след това се слиза. Следвайки естественото развитие на пещерата, скоро се излиза на отвес.

Екипиране на отвеса:
Подвеждането се прави на скални халки още в хоризонталната част на пещерата с помощта на въжето или ленти. С помощта на две дълги ленти се прави основно и дублиращо на два съседни сталактона. Отвеса стига до площадка. Преди да стъпите на площадката и точно когато въжето опре в ръба над вас, вдясно на образувание се прави междинно закрепване след, което се слиза 15 м надолу където следва второ междинно закрепване на образувание(сталагмит), от което се слиза (7 м) до дъното на дупката.

Галерията продължава наляво, където има малък праг (2 м), за който е добре да се върже въже или прусик за придържане.

Необходим инвентар:
Венец до входа: Въже 50 м, 5-6 ленти (преобладаващо дълги), 5-6 карабинера, 1 тавана планка или удължител.
Вътрешен отвес: Въже 50 м, 4-6 ленти (преобладаващо дълги), 4-6 карабинера.

Общо инвентар: 50 + 50м въже, 1 таванна планка (удължител), 9-12 ленти (преобладаващо дълги), 9-12 карабинера.
Ако лентите са къси е желателно броят им да се удвои за да може да се удължат.

Александър Братоев, Лъчезар Костов, 2016

 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2023 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.