Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 20 посетителя в сайта

Курс „Пещерняк" – пролет 2022 Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Петък, 04 Февруари 2022г.

kurs2021

Пещерен клуб и спелео училище „София“ организира пролетен курс по пещерно дело (спелеология).

По време на курса ще се наслаждаваме на подземни красоти и ще се учим как да ги достигаме безопасно.

Когато изкачваш една планина, често виждаш целта пред себе си - върха е там. Когато влизаш в пещера, никога не знаеш какво има след завоя.

Пещерите са последните неизследвани кътчета на Земята, поле за нови географски и научни открития. Докато най-високия връх на планетата е известен още от далечната 1852 г., то съвсем наскоро, през 2017 г., пещера Верьовкина стана най-дълбоката в света с впечатляващите -2212 м. В наши дни е трудно да се намерят места, на които не е стъпвал човешки крак, а точно такива места има в пещерите.

За кого е подходящ курса?

За всички любопитни да се докоснат до вълнуващия подземен свят. Едва ли има по-подходящо време, от годината на пещерите и карста, за да се впусне човек в интригуващо подземно предизвикателство.

Какво ще се случва по време на нашия курс?

За около 3 месеца – всеки уикенд ще имаме практики по скали и пещери. Там ще се учим как да връзваме въжета и да ги използваме, а вечерта ще се събираме край огънчето и ще спим на палатки. Един ден през седмицата (сряда, от 19:00 часа) ще провеждаме теоретични занятия в нашата уютна лекционна зала и ще си говорим на всякакви теми, свързани с пещерите.

Ще научите: как да се движите по въже – не само надолу на рапели, а и нагоре на самоход (техниката на единичното въже – Single Rope Technique); как да връзвате възли, така че да висите спокойно на тях без да се развързват; как да се придвижвате във водни и хоризонтални лабиринтни пещери; как се осигурява първа долекарска помощ; какви пещерни животинки се срещат, приличат ли на извънземни и още доста нови и интересни неща. А вечерите около лагерния огън ще си разказваме интересни истории от изминали експедиции по света и у нас. Накрая разбира се ще има изпит и издържалите го ще получат сертификат за завършил курс „Пещерняк”.

Начало на курса: 9 март 2022 г. от 19:00 часа 

Продължителност: 3 месеца

Адрес: „Клуб на пещерняка“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 42. Входът е през двора на сградата. Намира се на първия етаж в дясно, зад метална врата с надпис „Клуб на пещерняка“.

Такса: 150 лв. (може да се заплаща и на вноски). За непълнолетни е необходимо разрешително от родител или настойник. За ученици таксата е 100 лв.

Включва застраховка и осигуряването на специализирана екипировка за проникване в пещери и пропасти по време на курса: въжета, карабинери, ленти, седалки, каски, осветление. Не включва лична екипировка: палатки, спални чували, шалтета, дрехи за влизане по пещерите и т.н. В тази част ще има другарска взаимопомощ.

За повече информация и записване:

087 736 5433 – Китена Топалова

 

 
Маркерите

...задължително се събират на излизане и винаги се поставят така че да се виждат по обратния път.


Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.