Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 46 посетителя в сайта

Последно
Последните новини

Две шматки, резервата „Стенето“ и края на зимата Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Последно
Автор: ПКСУ София   
Вторник, 22 Април 2014г.

Командировка ли бе да я опишеш…? Всичко започна съвсем невинно… Един ден невинния ми телефон нададе невинения си вой и сложи край на невинното ми излежаване в леглото… за следващите 4-5 дена (поне така си мислех в началото…). Вдигам го… отсреща Вили. Обяснява ми, че е замислила ходене до резервата „Стенето“ със научно-мазохистичната цел - зимно проникване и събиране на проби в Райчова дупка и Голямата яма… Направо едвам ме нави. Почнахме да се обаждаме на който се сетим, но за съжаление се оказа, че в момента има дефицит на луди с повечко свободно време.

Ден 1- ви. (16.03.2014г.) И така 3 дена след онзи телефонен разговор една шматка (Вили) тичаше към автобуса за Троян, където я чакаше другата, трижди по-шматкенска шматка (демек де аз). Последва едно шеметно товарене на багажа. Шофьора гледаше лошо купчинката от 164 неща, на които трябваше да залепи лепенки…Абе превърнахме се в любимите му пасажери. Без особени премеждия стигнахме Троян. Купихме си още храна, подробна карта на Централен Балкан и потеглихме с бодра крачка към прохода Беклемето. По едно време решихме да спрем на една автобусна спирка в Троян и да си опитаме късмета. След половин час ръкомахане спря един младеж и каза, че може да ни хвърли 15-тина километра по- нататък. Радост голяма!!! Как се товарят раници със снегоходки, каски и палатка вързанa отстрани, в багажник на Голф 2ка няма да разправям. И така….10тина минути по-късно си седим на края на с. Балканец и се чудим кфи ше ги мъдрим. Почакахме, помахахме на колите….и те ни помахаха… и толкоз. Решаваме, че ще стопираме в движение.

 
Курбан на Деката на Мъгливия сняг Печат
Последно
Автор: Владимир   
Петък, 08 Ноември 2013г.
Както всяка година, Деката ще прави курбан на пещера Мъгливия сняг (до гр. Твърдица). Този път ще бъде от 15 до 17 ноември. Може да заповяда всеки, който иска да го уважи или да посети пещерата. Лагера ще е както обикновено на поляната до пещерата.
 
Общо събрание на ПКСУ София Печат
Последно
Автор: Владимир   
Петък, 23 Декември 2011г.
На 24.01.2012 (вторник) от 19:00 УС на ПКСУ София свиква общо събрание. Дневния ред е:
1. Отчет за дейността през 2011 година - финансово състояние, материална база, членска маса, проведени и посетени курсове, други.
2. Доклади за проведени мероприятия и експедиции - България, Албания, други...
3. Обсъждане на дейността през 2012 година
4. Предложения за приемане или изключване на членове
5. Разни

Събранието ще се проведе на 24.01.2012 от 19:00 във Френската гимназия на бул. Патриарх Евтимий 35.
ПКСУ София
 
Изложба на снимки от Младежки обмен "Изследвай и учи" Печат
Последно
Автор: Тони   
Вторник, 13 Декември 2011г.
Снимки, видео и разкази на участниците в първия медународен проект на СНЦ "Асоциация на Спелеоклубовете в София" ви очакват на официалното откриване на изложбата на 13. 12. 2011 (вторник) от 18:30 часа

Повече за проекта

„Изследвай и учи” е мотото на младежки обмен, който се проведе между 7 и 16 Октомври 2011 година в района на Дряновския манастир, България. В реализирането на проекта взеха участие 22-ма младежи от България и Албания, които обменяха опит и знания в сферата на спелологията (наука и практика на пещерното дело) и дейностите на открито. Чрез методите на неформалното образование и основно игри и учене по двойки споделяне на личен опит младежите усвоиха базисна информация, свързана с формирането и развитието на пещерите и подземното богатство, екипировката и техниката на единично въже, методи за боравене с карта и компас, опасности в планините и пещерите, и всичко това под формата на приключение. Дряновският манастир беше арена на обмен не само на опит и знания, но и на култури, идеи, ценности. През личния контакт участниците успяха да се запознаят с културните особености на България и Албания, откривайки прилики и учейки се на толерантност, разбирателство и отговорно отношение.
 
Мечти от камък - подземна Проклетия Печат
Последно
Автор: Тони   
Сряда, 30 Ноември 2011г.

На 30ти ноември, по време на "Дните на предизвикателствата" ще бъде премиерата на филма "Мечти от камък - подземна Проклетия". Филмът отразява премеждията, през които преминаха участниците в експедиция Радоина 2011.

Проекта „Мечти от камък” се роди спонтанно. Беше просто една идея. Така и така ходим по експедиции, така и така ходим по пещери. Защо да не заснимаме това което правим, което обичаме да правим, което искаме да правим. Така и стана. Полуаматьорско, непрофесионално, но с много желание и мерак. Филмчето „Подземна Проклетия” е първата серия от този проект. Надяваме се не само да не е последната, а да е просто началото на една поредица от филми посветени на нашите премеждия и стремежи под земята. На нашия живот под земята, та дори и просто на нас - пещерняците.

На 30ти ще бъде показан и филма на българската експедиция Гаолигонгшан 2011 в Китай "Подземния свят на Юнан".

Пълната програма може да видите на сайта на Дните на предизвикателствата.

 
Страница 1 от 26
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.