Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта

Експедиции
Експедиция Словачка яма 2017 Печат
Автор: Владимир   
Сряда, 01 Ноември 2017г.

slovachka-lager1От 22 юни до 06 юли 2017 г. се проведе международна експедиция „Словачка яма 2017“.

Проявата бе организирана от пещерен клуб „Велебит“ (Загреб, Хърватска), съвместно с Пещерен клуб и спелео училище „София“.

Въпреки името си, пещерата не се намира в Словакия, а в Хърватска. „Словачка яма“ е втора по дълбочина пещера в страната със своите 1320 м, както и най-сложна по морфология от трите хърватски пещери с дълбочина над 1000 м (Лукина яма -1431 м и Велебита -1026 м). Всички те се намират в национален парк „Северен Велебит“.

Участието на български пещерняци в „Словачка яма 2017“ е резултат от съвместната работа между спелеолози от двете страни и доброто представяне на българските групи по време на предходни експедиции, организирани в дълбоките пещери на Хърватска.

 
Отчет на експедиция "Тененгебирге 2014" Печат
Автор: Владимир   
Вторник, 07 Октомври 2014г.
Отчет за извършената работа по време на експедиция „Тененгебирге 2014”, Австрия

В периода 6-24 септември 2014 г., се проведе проучвателна пещерна експедиция в планинския масив Тененгебирге, Австрия. Организатор на експедицията бе Пещерен клуб и спелео училище „София” (ПКСУ София - www.pk-sofia.com) със съдействието на Българска федерация по спелеология.

Планинският масив Тененгебирге се намира в предната част на Източните Алпи на около 30 км южно от град Залцбург. Масивът е силно карстов, състоящ се предимно от Дакщайнски варовици. В този район се намират забележителни пещери като Айсрайсенвелт (Eisriesenwelt) – най-голямата ледена пещера в света с дължина от 42 км, в която частите с лед са около 1 км. Тези части са отворени и за туристически посещения. Друга забележителна пещера е системата Козаностра-Бергер-Платенек (Cosanostraloch-Berger-Platteneck Hoehlesystem) с дълбочина от -1291 м и  обща дължина от 30 км.

Районът в Тененгебирге, определен за работа на българските пещерняци, включва обекти, намиращи се в подножието на връх Кналщайн (2233 м) и обградени от хребетите Зомерек на изток и Платенек на запад. През 80те години от 1980 г. до 1983 г. българските пещерняци са провели 4 последователни експедиции в този район. За целият период са открити и изследвани 44 пропастни пещери. Всички те са именувани с буква S от София и съответен номер. Сред тях се намира втората по дълбочина пещера, проучена изцяло от българи, S1 с -584 м дълбочина. Други интересни пещери са: S2 с -460 м, S20 -400 м с все още недостигнато дъно и S30 открита в края на експедицията от 1983 г., проучена до -115 м, след което е стигнато до стеснение със силно изходящо въздушно течение.

 
Експедиция Тененгебирге 2014 Печат
Автор: Владимир   
Петък, 05 Септември 2014г.

6-10 септември

На 6ти сутринта потеглихме към Австрия и на 7ми следобед бяхме в Залцбург в клубното помещение на местните пещерняци. Там се запознахме с още някои от тях и получихме доста полезна информация за геологията и проучванията на пещерите в района на Кналщайн, Тененгебирге, как са маркирани пещерите и т.н. Спахме при тях и на сутринта  продължихме към крайната ни дестинация в с. Обершефау.
Там се срещнахме с местния горски и собственика на пътя, понеже в Австрия държат на официалностите и разрешителните. Качването от селото до базовия лагер е около 4 часа, но се надявахме да спестим 2/3 от него като се качим по черния път с колите. В Обершефау ни зарадваха с добра и лоша новина. Добрата е, че пътя беше току що ремонтиран и много добър, а лошата, че не дават да се качва никой по него още седмица за да се слегне след утъпкването. Явно щеше да се наложи да се потим.
Та на 8ми и 9ти хванахме баира и яваш-яваш изнесохме по-голямата част от багажа до лагера. Има няма 450-500кг. Къде е сега клубния хеликоптер…?
При първото качване горския дойде с нас за да види къде ще ни бъде лагера.При едното качване Тони и Иво проведоха спасителна акция(с елементи на родео) на овца паднала в двуметрова дупка, докато Филип снимаше.
На 10ти посветихме деня на оправяне на лагера и почивка за коленцата.Утре тръгваме да проучваме някои от перспективните пещери.
Времето за сега не е много добро. Валя ни само 3 пъти докато се качвахме, мъгливо и хладно е, а прогнозата за следващата седмица е все такава. В петък за разнообразие може и да вали сняг.

 
Експедиция Гинци 2013 Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Сряда, 02 Октомври 2013г.

НАРЕДБА

за провеждането на експедиция „Гинци 2013”

Пещерен клуб и спелео училище „София” организира за поредна година експедиция "Гинци".

Време и място:
Експедицията ще се проведе от 25 до 27 октомври 2013г в района на с. Гинци, местност Билин дол.
Пристигането е сутринта на 25 или 26 октомври според възможностите. Нощувките ще бъдат на палатков лагер до Ловната хижа в м. Билин дол. Достъпът е с кола по черен път и още 30-40 минути пеша.

 
Eкспедиция „Радоина 2013” Печат
Автор: ПКСУ София   
Вторник, 20 Август 2013г.
базов лагер на експедиция Радоина

През последните три години Пещерен клуб и спелео училище „София” (ПКСУ „София”) бе организатор на няколко експедиции в района на връх Радоина 2570 м., Северна Албания. Целите на тези експедиции са търсене и проучване на пещери на по-голяма надморска височина. Като цяло районът е непроучван до този момент, поради своята труднодостъпност.

Експедиция „Радоина 2013“ ще продължи целите, заложени от предходните експедиции, а именно: работа по проучване в дълбочина на пропастите „Ру” (-546 м) и „Ледената” (-207 м); проучване, изследване и изготвяне на карти на пещери в района на Радоина; събиране на биоспелеологични проби за определяне на видовете животни в пещерите.

Експедиция „Радоина 2013” ще се проведе през периода 31 август – 22 септември.

Кратка история на проучванията на региона на връх Радоина

През есента на 2010 г. малка експедиция от пещерен клуб София се качи в района на връх Радоина, за да търси пещери на по-голяма надморска височина. Открита беше нова пещера „Ру”, чийто вход е разположен на 2225 м., което задава перспектива за развитие на една наистина дълбока пропаст. Още през 2010 г. мини експедиция, успя да навлезе на около -250 м. в земните недра, а през 2011 г. се проведе мащабна експедиция „Радоина 2011”, при която пещерата е проучена до -460 м. През 2012 г. в проучванията на района взеха участие общо 21 души, от 7 клуба от страната, включително един гост от Германия. Като резултат от експедицията, Ру е вече втора по дълбочина пещера в Албания с -546 м. (след ВВ30 с -610 м.) и трета изобщо проучена от българи.

Повече информация относно експедиции Радоина може да прочетете на уеб сайта: radohines.bgcaveexplorer.info

Сряда 21 август след 19:00 часа на баба Яга среща на участниците в тазгодишната експедиция.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.