Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 23 посетителя в сайта

Експедиции
Пещерна експедиция Украйна 21-30.12 . 2007г Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: ПКСУ София   
Четвъртък, 03 Януари 2008г.
   Успешно завърши четвъртата за 2007 година Българска пещерна експедиция в Украйна , в която взеха участие 16 човека от три софийски пещерни клуба. Спелеолозите прекараха 5 дни под земята в лагер Академика в пещерата Кристална. Разделени по групи всички взеха участие в картирането на пещерата. Бяха добавени нови 2,5 км към картата, който се свързаха с галерии, картирани при предходната българска експедиция през март 2007г. С това картата на централната част вече е завършена. Фотографския екип също беше силен и успя да заснеме много от красивите кристали, с който е осеяна пещерата, за да може българската общност да се запознае с феномените на гипса.


 
Експедиция Сарма 2007 Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Автор: ПКСУ София   
Вторник, 23 Октомври 2007г.

Карстовият масив Арабика е един от най-големите и най-високи масиви в Западен Кавказ с височина 2500-2700 м и карстови площи на височина 1900-2400 м. Ограничен е от каньоните на реките Куту-Шар, Гег и Бзиб на север и изток, крайбрежието на Черно море на югозапад и долините на реките Хашупце и Сандрипш на запад.

Масивът Арабика има силно изразен карстов релеф. Повърхността му изобилства от многобройни карстови фунии, кладенци и шахти.

В резултат на активни спелеоложки изследвания, през 80-те години са открити и проучени няколкостотин вертикални пещери, около 40 от които са по-значими. Открити са две пещери с дълбочина от повече от километър. Опитите по оцветяване на подземните води показват една от най-дълбоките карстови хидросистеми в света с диапазаон над 2300 метра.

Експедициите от последното десетилетие доведоха до нови постижения. В Кавказ три пещерни системи преминаха дълбочина повече от километър (две от тях са с дълбочина над 1500 м).

Image
 
Майа Арапит Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: ПКСУ София   
Вторник, 09 Октомври 2007г.

Готова е картата на новите части в пещерата Майа Арапит...
За съжаление са картирани само 130 метра. Това все пак е добър стимул за следващата експедиция.

А ето и старата карта на пещерата, кото продължението е от т.C

 
Към пещерата на ламята или как полазихме Гринд ;-) Печат
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 28 Юни 2007г.

Активно изображениеСлед кратко обсъждане между участниците в експедицията решихме да ви драснем малко инфо.

Мастър Оги One Kenoby се свърза със Саша, ПР-а на Румънската федерация по спелеология. Тя ни изпрати не много подробна информация за пещерата и района около нея. На една от сбирките на клуба разгледахме всичкото документейшън и решихме кога тръгваме и колко народ ще пътуват за Румънско. След многократни промени в състава на бандата на 13 юни в мноого късния следобед към 23 часа АЗ, Желязко, Сашо, Фотев, Оги, Папи и Петя, Кака Тони, Китен, Деката, Злата гад и Игор успяхме да отлепим от София. Стигнахме границата... и питахме митничарите „А ся кво да минаваме ли?” ... и минахме.

 
Франция 2006 Печат
Автор: ПКСУ София   
Петък, 20 Април 2007г.
Международна експедиция във Франция
Посетени са п. Вернон – 33 км и е направен е траверс 13 км в Ден Дъ Крол 55км пещерна система. Влиза се през P40 на 2100 м.н.в. и се излиза през Тур дьо Глас.
Участват: ПК София – Енчо, Вертиленд – Чеми и Любо, Кейвинг – Жорж Влайков и Радо, Стринава - Дряново – Станев и Мечков, Саламандър – Стара Загора – Слави.
Снимки от там
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 7 от 8
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.