Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 13 посетителя в сайта
Добре дошли на нашата страница
  От тук ще разберете кои сме ние-
членовете на Пещерен клуб София ,
къде лазим и от къде си носим кал в къщи...
Ще разберете що е туй спелеология и колко от тази наука е спорт и купон...
Ще разгледате много снимки не само от пещери...


... и най вече ще се докоснете до вълшебството на подземния свят...
Ето и най актуалното:


Курбан на Мъгливия сняг
Четвъртък, 06 Октомври 2011г.
От 11 до 13 ноември Деката организира курбан на Мъгливия сняг (гр. Твърдица, х. Буковец). Може да заповяда всеки, който иска да го уважи, или да се позабавлява в пещерата. Ще се лагерува на поляната до пещерата, стига времето да позволи.
 
Експедиция Радоина 2011 приключи
Понеделник, 03 Октомври 2011г.

Снощи около 3:30 след различни поредици от перипетии, участниците в експедиция Радоина 2011 се завърнаха към "цивилизацията" по живо, по здраво. Инфо за експедицията ето тук: http://radohines.bgcaveexplorer.info.

Имаме си първа -500м в Радоинския район ;-) Да ни е честита. Догодина да хилядим :-)

Снимки ето тук.

Очаквайте скоро още. А по-късно и филм made by ZlaGadMedia ;-)

 
Стартира експедиция "Радоина 2011"
Петък, 09 Септември 2011г.

Thumbnail imageВчера (8 септември) започна експедиция "Радоина 2011" в Албания. Целта е да продължим изследването на пещерата Ру, която беше намерена миналата година. Тя се намира в района на връх Радоина на над 2200м надморска височина, и има потенциал от над 1000м. В сайта на експедицията ще бъдат публикувани новини и снимки от протичането на експедицията.

 
Барабар Петко с мъжете
Вторник, 30 Август 2011г.

ЛУКИНА ЯМА 2010г.

Вече доста време ходим по дупки. Основно по наши, ама от време на време и по чужди. Зареждат се експедиции в Украйна, Черна гора, Франция, Румъния, Албания, Словения. Преди няколко години нашите се юрват и към Кавказ. Там геройски се преборват със Сарма. То, според традиционното разбиране сармата е ориз с кайма завито в зелев или лозов лист. И не е необходимо да биеш хиляди километри за да го опиташ. Щот си го имаме и тук. Ама оная сарма в Абхазия се оказа различна. Студена, та даже замръзнала. Мокра, че даже почти водна. Отгоре на всичкото дълга и тежка. Опитаха я значи нашите. И им се услади. А, както казват- апетита идвал с яденето.

 
Започва пещерен курс 2011-2012
Вторник, 06 Септември 2011г.

Започва новият курс на ПКСУ София 2011-2012

Ако искате да научите какво представляват пещерите, от къде са се появили, как да ги посещавате безопасно, има ли съкровища в тях – ние ще ви разкажем.

Курсът продължава около 5 месеца и включва лекции и практики всяка седмица. След като го завършите, ще имате основни познания за планината, движението в хоризонтални, вертикални и водни пещери и много други неща. Накрая разбира се ще има и изпит, и издържалите го ще получат диплома за „Пещерняк”.

 
Експедиция "Гинци 2011"
Четвъртък, 18 Август 2011г.

Приключи ескпедиция "Гинци 2011"

Експедицията беше проведена от 2 до 6 септември в с. Комщица. Участваха 19 човека от клубовете "София" и "Академик" от София, "Пълдин" - Пловдив и "Стрешеро" - Враца.

 
Албания, Мая Арапит 2011
Понеделник, 25 Юли 2011г.

Новини от Влад и снимки от експедицията:

17 август 2011 - последните новини изпратени от Сашо Янев

Днес са успели да свалят багажа от базовия лагер, и утре ще отпътуват към морето и към България. Преди няколко дни Сашо и Кольо са намерили нова зала "Церово", която се намира малко над и в страни на "Ужасон". Входа към нея е тесняка, който тръгва от залата, която е под миналогодишният край. Китен и Киро са качили от нея нагоре около 15м. и са на нивото на другите краища. Интересното е, че са катерили през блокажния пласт, така че има надежда той да се премине. Стигнали до стеснение, през което духа и е добро за работа.

04 август 2011

До сега всички изкатерени отвеси завършват със стеснения и блокажи и опират в един и същи пласт, на близки височини. До момента остава да се разширяват два тесняка от миналата година, един в зала Капчица и един в новите части. Пуснахме един отвес в новите части, който също завършва със стеснение. Над колектора изкатерихме друг отвес, който може да продължи, но е на доста по-ниско ниво.
Събрахме и няколко биологични проби от различни места в пещерата.
На 3ти си тръгнахме повечето хора от първата смяна, но пристигнаха 8 румънци, а на 5ти пристигат още 5 българи.

29 юли 2011

До този момент са катерили и в старите и новите части, открити миналата година. Основните галерии опират в блокажи. Явно стигат до доста надробен и блокажен пласт. Има много старнични разклонения, които предстои да бъдат изследвани ;-) Джу, Папи и Влад са изкатерили 40 метров отвес в новите части. За съжаление и той опира в блокаж, но пък има доста разклонения за проучване. Бензиновия перфоратор се е счупил на 2-рата дупка. Вътрешния лагер е оправен, но засега не се ползва. Вали доста дъждец и прогнозата за следващите дни е дъждовна.

25 юли 2011

Всички сме в лагера. В събота и неделя вкарвахме багаж и огледахме местата за работа.
Днес две групи влизат да катерят и да оправят телефонния кабел.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 28

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Последно публикувано
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.