Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта
Добре дошли на нашата страница
  От тук ще разберете кои сме ние-
членовете на Пещерен клуб София ,
къде лазим и от къде си носим кал в къщи...
Ще разберете що е туй спелеология и колко от тази наука е спорт и купон...
Ще разгледате много снимки не само от пещери...


... и най вече ще се докоснете до вълшебството на подземния свят...
Ето и най актуалното:


Младежко обучение по биоспелеология, научно-приложни методи и картиране
Четвъртък, 18 Декември 2014г.

Асоциация на спелеоклубовете в София организира обучение по биоспелеология, научно-приложни методи и картиране. Обучението е насочено към млади пещерняци – до 30 год. възраст. При интерес и желание добре дошли са и по-големи пещерняци. Целите на обучението са добиване на знания и умения в областите: биоспелеология (поставяне на капани, събиране на проби и първично определяне на пещерни видове) и начучно-приложени методи и картиране (работа с карта, компас, GPS, изработване на карти и технически описания на пещери).

В програмата са включени 6 теоретични занятия: 4 по биоспелеология и 2 по картиране. Наученото на теория, ще бъде допълнено от практически занятия на терен по проучване на пещерите в района на община Годеч.

Първата лекция по биоспелеология се проведе на 11 декември, но при желание и интерес може да бъде повторена. Планираната лекция за 19ти декември няма да се състои, заради празниците и ще се проведе на 5 януари.

Ще има и бонус презентация на тема: Да ядеш... камъни. Ще разберете защо най-същественото е невидимо за очите, що за организми ядат камъни и кое прави живота под земята възможен :-)

Теоретичните занятия ще се провеждат в София, на ул. Кирил и Методий 42, през седмицата вечер от 19 часа. Практиките ще се обявяват след всяка лекция къде ще бъдат, кой ще ги води и какво е необходимо да си носите.

 
Проучване на пещерния район на община Годеч – мисията (не)възможна
Четвъртък, 04 Декември 2014г.

Пещерни клубове работят в района на община Годеч още от 40те години на миналия век. Поради факта, че се намира в погранична зона, достъпът до 1990-та година е бил силно ограничен. Проектът „Невидимото богатство на подземния свят“ си поставя за цел да състави максимално пълна картина на подземното богатство в района. Изпълнява се от „Асоциация на Спелеоклубовете в София“ (идейно вдъхновен от членове на ПКСУ София).

Целта на проекта е да обедини усилията на пещерняци от няколко поколения по проучване на пещерния район на община Годеч, да събере информация за биосплеологичното разнообразие, да се популяризира значението на неговото опазване както и да се систематизира картната информацията за пещерите там.

 
Отчет на експедиция "Тененгебирге 2014"
Вторник, 07 Октомври 2014г.
Отчет за извършената работа по време на експедиция „Тененгебирге 2014”, Австрия

В периода 6-24 септември 2014 г., се проведе проучвателна пещерна експедиция в планинския масив Тененгебирге, Австрия. Организатор на експедицията бе Пещерен клуб и спелео училище „София” (ПКСУ София - www.pk-sofia.com) със съдействието на Българска федерация по спелеология.

Планинският масив Тененгебирге се намира в предната част на Източните Алпи на около 30 км южно от град Залцбург. Масивът е силно карстов, състоящ се предимно от Дакщайнски варовици. В този район се намират забележителни пещери като Айсрайсенвелт (Eisriesenwelt) – най-голямата ледена пещера в света с дължина от 42 км, в която частите с лед са около 1 км. Тези части са отворени и за туристически посещения. Друга забележителна пещера е системата Козаностра-Бергер-Платенек (Cosanostraloch-Berger-Platteneck Hoehlesystem) с дълбочина от -1291 м и  обща дължина от 30 км.

Районът в Тененгебирге, определен за работа на българските пещерняци, включва обекти, намиращи се в подножието на връх Кналщайн (2233 м) и обградени от хребетите Зомерек на изток и Платенек на запад. През 80те години от 1980 г. до 1983 г. българските пещерняци са провели 4 последователни експедиции в този район. За целият период са открити и изследвани 44 пропастни пещери. Всички те са именувани с буква S от София и съответен номер. Сред тях се намира втората по дълбочина пещера, проучена изцяло от българи, S1 с -584 м дълбочина. Други интересни пещери са: S2 с -460 м, S20 -400 м с все още недостигнато дъно и S30 открита в края на експедицията от 1983 г., проучена до -115 м, след което е стигнато до стеснение със силно изходящо въздушно течение.

 
Две шматки, резервата „Стенето“ и края на зимата
Вторник, 22 Април 2014г.

Командировка ли бе да я опишеш…? Всичко започна съвсем невинно… Един ден невинния ми телефон нададе невинения си вой и сложи край на невинното ми излежаване в леглото… за следващите 4-5 дена (поне така си мислех в началото…). Вдигам го… отсреща Вили. Обяснява ми, че е замислила ходене до резервата „Стенето“ със научно-мазохистичната цел - зимно проникване и събиране на проби в Райчова дупка и Голямата яма… Направо едвам ме нави. Почнахме да се обаждаме на който се сетим, но за съжаление се оказа, че в момента има дефицит на луди с повечко свободно време.

Ден 1- ви. (16.03.2014г.) И така 3 дена след онзи телефонен разговор една шматка (Вили) тичаше към автобуса за Троян, където я чакаше другата, трижди по-шматкенска шматка (демек де аз). Последва едно шеметно товарене на багажа. Шофьора гледаше лошо купчинката от 164 неща, на които трябваше да залепи лепенки…Абе превърнахме се в любимите му пасажери. Без особени премеждия стигнахме Троян. Купихме си още храна, подробна карта на Централен Балкан и потеглихме с бодра крачка към прохода Беклемето. По едно време решихме да спрем на една автобусна спирка в Троян и да си опитаме късмета. След половин час ръкомахане спря един младеж и каза, че може да ни хвърли 15-тина километра по- нататък. Радост голяма!!! Как се товарят раници със снегоходки, каски и палатка вързанa отстрани, в багажник на Голф 2ка няма да разправям. И така….10тина минути по-късно си седим на края на с. Балканец и се чудим кфи ше ги мъдрим. Почакахме, помахахме на колите….и те ни помахаха… и толкоз. Решаваме, че ще стопираме в движение.

 
Започва спелео курс 2014-2015
Четвъртък, 02 Октомври 2014г.

Започва новият пещерен курс 2014 на ПКСУ София

Ако искате да научите какво представляват пещерите, от къде са се появили, как да ги посещавате безопасно, има ли съкровища в тях или триглави лами ;-) ние ще ви разкажем.

Пещерният курс на ПКСУ София продължава около 3 месеца и включва лекции и практики всяка седмица. След като го завършите, ще имате основни познания за планината, движението в хоризонтални, вертикални и водни пещери и много други неща. Накрая разбира се ще има и изпит, и издържалите го ще получат диплома за „Пещерняк”.

 
Експедиция Тененгебирге 2014
Петък, 05 Септември 2014г.

6-10 септември

На 6ти сутринта потеглихме към Австрия и на 7ми следобед бяхме в Залцбург в клубното помещение на местните пещерняци. Там се запознахме с още някои от тях и получихме доста полезна информация за геологията и проучванията на пещерите в района на Кналщайн, Тененгебирге, как са маркирани пещерите и т.н. Спахме при тях и на сутринта  продължихме към крайната ни дестинация в с. Обершефау.
Там се срещнахме с местния горски и собственика на пътя, понеже в Австрия държат на официалностите и разрешителните. Качването от селото до базовия лагер е около 4 часа, но се надявахме да спестим 2/3 от него като се качим по черния път с колите. В Обершефау ни зарадваха с добра и лоша новина. Добрата е, че пътя беше току що ремонтиран и много добър, а лошата, че не дават да се качва никой по него още седмица за да се слегне след утъпкването. Явно щеше да се наложи да се потим.
Та на 8ми и 9ти хванахме баира и яваш-яваш изнесохме по-голямата част от багажа до лагера. Има няма 450-500кг. Къде е сега клубния хеликоптер…?
При първото качване горския дойде с нас за да види къде ще ни бъде лагера.При едното качване Тони и Иво проведоха спасителна акция(с елементи на родео) на овца паднала в двуметрова дупка, докато Филип снимаше.
На 10ти посветихме деня на оправяне на лагера и почивка за коленцата.Утре тръгваме да проучваме някои от перспективните пещери.
Времето за сега не е много добро. Валя ни само 3 пъти докато се качвахме, мъгливо и хладно е, а прогнозата за следващата седмица е все такава. В петък за разнообразие може и да вали сняг.

 
Курбан на Деката на Мъгливия сняг
Петък, 08 Ноември 2013г.
Както всяка година, Деката ще прави курбан на пещера Мъгливия сняг (до гр. Твърдица). Този път ще бъде от 15 до 17 ноември. Може да заповяда всеки, който иска да го уважи или да посети пещерата. Лагера ще е както обикновено на поляната до пещерата.
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 28

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Последно публикувано
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2024 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.